Möjligheten att skaffa barn ska vara öppen för alla

Ett efterlängtat barn och skapandet av en familj är något alla som vill borde få uppleva, skriver tre liberaler.

Ett efterlängtat barn och skapandet av en familj är något alla som vill borde få uppleva, skriver tre liberaler.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Insändare2022-08-05 08:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss liberaler är det självklart att alla ska ha lika rättigheter oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Trots detta är det fortfarande många hbtqi-personer som inte vågar leva öppet eller utsätts för hatbrott. Det är helt oacceptabelt. Liberalernas mål är enkelt: Sverige ska vara det bästa landet i världen att leva i som hbtqi-person.

Hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter och Liberalerna har varit drivande för varje hbtqi-reform det senaste decenniet. 1944 drev den liberale justitieministern Thorwald Bergquist igenom en avkriminalisering av homosexualitet. För första gången riskerade inte homosexuella fängelsestraff. 1979 friskförklarade Barbro Westerholm homosexuella. Och sedan dess har reformerna varit många.

När länder som Polen och Ungern inskränker hbtqi-personers rättigheter gäller det att vår solidaritet är starkare än någonsin. Sverige ska vara en tydlig röst för allas rätt att älska vem de vill. Vi ska driva på för att EU agerar samt öka vårt stöd till aktivister och organisationer världen över. Skyddet för hbtqi-flyktingar ska stärkas.

Ett efterlängtat barn och skapandet av en familj är något alla som vill borde få uppleva. I dag ser det tyvärr inte ut så i Sverige. Vi liberaler vill att möjligheten att få skaffa barn i Sverige, exempelvis genom assisterad befruktning, adoption, embryodonation eller icke-kommersiellt värdmoderskap, ska vara öppen för alla. Barn till svenska föräldrar som föds med hjälp av värdmödraskap utomlands ska ha samma rättigheter från födseln som barn födda i Sverige.

Liberalerna kommer aldrig att sluta kämpa för allas rätt till kärlek och att vara den man är. I en borgerlig regering kommer Liberalerna arbeta för att stärka arbetet mot diskriminering och förbjuda så kallade omvändelseförsök och bestraffningsresor för hbtqi-personer.