MP: Stränderna måste bevaras!

Om Sverige avskaffar strandskyddet – exempelvis längs Mälaren eller Hjälmaren – riskerar stränderna att tätbebyggas. Skriver Maria Gardfjell (MP.

Om Sverige avskaffar strandskyddet – exempelvis längs Mälaren eller Hjälmaren – riskerar stränderna att tätbebyggas. Skriver Maria Gardfjell (MP.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-06-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till debattartikeln "Landsbygden behöver ett modernare strandskydd" publicerad den 30/4.

Centerpartiet far (30/4) med dåligt underbyggda argument i en fråga som är avgörande för framtida generationers tillgång till stränder i hela landet. 

Om strandskyddsutredningen exempelvis föreslagit husbyggnation vid grävda diken och dammar hade det inte vara något problem, det är Miljöpartiet och Centerpartiet är överens om.

Men Strandskyddsutredningen föreslår mycket mer genomgripande förändringar som både kommer begränsa allemansrätten och strändernas artrikedom.

Vi behöver ta ett bostadspolitiskt ansvar och det behövs attraktiva bostäder på landsbygdens mindre orter. Men det går att bygga hus vid sjönära lägen, utan att göra det på stränderna. 

De som vill montera ned strandskyddet menar att det skulle utveckla landsbygden och glesbygden. Det är en myt som bör ifrågasättas. Landsbygdens utveckling innebär god tillgång till kollektivtrafik, bra skolor och en livskraftig livsmedelsaffär. Det behöver vi verkligen satsa mer på.

Allemansrätten är skyddad i svensk grundlag. Om Sverige avskaffar strandskyddet – exempelvis längs Mälaren eller Hjälmaren – riskerar stränderna att tätbebyggas och allas vår möjlighet till natur och friluftsliv att förändras för all framtid. Tack vare allemansrätten är detta fortfarande möjligt. Stränderna måste bevaras!