Munskydd borde vara obligatoriskt i väntrum

I vårdcentralernas väntrum borde alla bära munskydd, anser insändarskribenten.

I vårdcentralernas väntrum borde alla bära munskydd, anser insändarskribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2021-11-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill ställa en enkel fråga till de vårdcentraler som inte har obligatoriskt bärande av munskydd i sina väntrum. Varför har ni inte det? Som ett naturligt led i förebyggande vård, som är den effektivaste form av vård som existerar. Men som dessvärre inte varit särskilt tydlig i vårt land i vår tid. Tyskland har i dag fler sjuka i Covid-19 än någonsin. Sannolikheten att även Sverige kommer att drabbas av denna våg är ju uppenbar.

Och hur ska jag våga sätta mig i vårdcentralens väntrum för att ge blodprov på så kallade ”drop in”, där flera av de väntande inte bär munskydd. Mitt eget blir då meningslöst, eftersom det ju endast är ett skydd för min omgivning. Inte mot viruspartiklar i luften omkring mig. Förutsättningen är att alla i väntrummet bär skydd!

I nuläget kan jag inte följa min doktors råd att ge det blodprov som ingår i min behandling. Hoppas på en snar förändring för att möjliggöra användandet av ”drop in”!

Som påspädning av problemet läser jag i dag (7/11) på 1177: ”Region Södermanland har för tillfället stoppat publiceringen av provsvar.

Detta pga de problem regionen har haft att publicera all information.”

Så den vägen kan jag inte heller få svar på det prov som jag i dagsläget inte kan ta.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om