Mycket skog kommer att sparas i Hälleforsnäs

Det är inte aktuellt att kalhugga hela skogen, skriver egendomsförvaltaren Petra Odén och stiftsdirektor Jimmy Åkerfeldt i ett svar till Naturskyddsföreningen i Flen.

Det är inte aktuellt att kalhugga hela skogen, skriver egendomsförvaltaren Petra Odén och stiftsdirektor Jimmy Åkerfeldt i ett svar till Naturskyddsföreningen i Flen.

Foto: Johan Gunséus (TT)

Insändare2024-09-14 06:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Naturskyddsföreningen i Flens insändare: "Kyrkans svar om skogen spär på oron".

När det gäller den avverkning som Prästlönetillgångar i Strängnäs stift planerar i ett område med granbarkborreskadad skog vid Edströmsvallen i Hälleforsnäs så har någon kalhuggning av hela skogen aldrig varit aktuell. Inom det totala området om cirka 10 hektar behöver olika åtgärder vidtas efter bedömning som görs på plats. Det sker utifrån olika hänsynstaganden, bland annat att skogen finns i ett tätortsnära område.

Delar av den aktuella skogen är lämplig för kontinuitetsskogsbruk. Det innebär att det är en skiktad skog med olika ålder på träden. Precis som bland andra Naturskyddsföreningen hävdar så är den skyddsvärd, vilket också framgår av den skogsbruksplan som finns för området. Detta kommer också att speglas i åtgärdsförslaget, som ännu inte är klart.

Skogsbruket inom Prästlönetillgångar är reglerat. Det innebär att Prästlönetillgångar inte kan besluta att sluta eller pausa skogsbruket. Skogsbruket ger inkomster till kyrkan som ska användas i utförandet av kyrkans uppdrag.

Prästlönetillgångar i Strängnäs stift har också medverkat till att stora arealer av vårt innehav har kunnat avsättas till naturreservat och inte längre betraktas som produktionsskog. I Hälleforsnäs gäller det 517 hektar skog. Det motsvarar 22 procent av den skog Prästlönetillgångar har i Hälleforsnäs.