Nato är vår hemförsäkring

Insändare 17 mars 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändaren ”L:s försäkring kostar mer än vad den smakar" av ”Partilös men med en bra hemförsäkring”, publicerad den 16 mars.

Det är mycket olyckligt att skribenten ägnar sig åt desinformation om vad Nato innebär. Nato är ingen krigsallians som ”bombar” andra länder, utan en försvarsallians för att försvara västvärldens demokratier och demokratiska ideal som rättsstat och frihet. Detta som ett resultat efter andra världskriget och ett ökat hot från Sovjetunionen.

Om ett Natoland skulle attackera ett annat land finns det inga skyldigheter för övriga Natoländer att hjälpa till. När Nato har gjort internationella insatser har det varit upp till varje land att besluta om man ska delta eller inte. 

Vad gäller just Libyen var det FN som beslutade om en flygförbudszon över landet för att rädda civilbefolkningen, varpå Nato ådrog sig att upprätthålla den – men det var frivilligt. Till exempel deltog inte Tyskland i den insatsen. All denna information finns lättillgängligt att ta del av i stället för att svälja Moskvas propaganda.

Nu härjar det en pyroman i kvarteret och då är det självklart att man tecknar en hemförsäkring om man inte har det. Nato är Sveriges bästa hemförsäkring och vårt bästa strandskydd. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa