Nato kan stoppa vårt vanskötta land

Insändarskribenten menar att Sverige är ett vanskött land ur säkerhetssynpunkt, vilket kan sätta stopp för Natomedlemskap.

Insändarskribenten menar att Sverige är ett vanskött land ur säkerhetssynpunkt, vilket kan sätta stopp för Natomedlemskap.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-04-18 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste 30 åren har Sverige varit ett vanskött land. I många avseenden. Inte minst ur säkerhetssynpunkt. Vilket kan bidra till våra svårigheter att accepteras som medlem i Nato.

I motsats till Finland har våra styrande inte lyckats stävja vår eskalerande brottslighet, ofta styrda av terroristsyndikat. Av vilka många har utländska rötter. Detta har i sin tur lett till en alltmer utbredd ungdomsbrottslighet och ett svårlöst problem.

Till detta kommer att vi saknar allmän värnplikt och ett försvar värt namnet.

Vi kan heller inte utesluta att Nato låter sig nöja med den planerade ”muren” längs den finska gränsen i öster och låter Sverige förbli ett neutralt land. Kanske tillräckligt många i den västra alliansen tror att detta skulle minska risken för att Ryssland förverkligar sina hot om kärnvapenkrig. (Vilket den ju alls inte gör.)

Denna fråga kan i vart fall inte uteslutas i dagens uppkomna situation: Finlands flagga hissas bland övriga Nato-medlemmars.

Ingen svensk regering kan lösa de problem som krävs för att tillmötesgå de krav som ställts av Turkiet. Bollen ligger hos Nato – ingen annanstans.