Nattvandrare: Ge ungdomarna en plats att uppehålla sig

Ge ungdomarna en plats att uppehålla sig, där de inte stör småbarnsföräldrar som vill natta sina barn, skriver signaturen "Linda, nattvandrare".

Ge ungdomarna en plats att uppehålla sig, där de inte stör småbarnsföräldrar som vill natta sina barn, skriver signaturen "Linda, nattvandrare".

Foto: Felix Olsson

Insändare2021-08-18 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan en tid tillbaka har vi nattvandrat bland våra ungdomar i Eskilstuna. Vi har valt att uppehålla oss på dem ställen där de samlas på grund av det klagomål som varit bland de boende i Lundby/Brottsta.

Så länge vi är närvarande har det varit ett bra klimat, de samtalar, skämtar, och har kul. Vi nattvandrare har en bra kommunikation med dem. Vi är fullt förstående till att deras samlingsplats inte är helt optimalt då de gärna spelar musik och är högljudda. Som ungdomar SKA vara...

Men att köra bort dem från platser efter platser är inte lösningen. De byter plats men det dröjer inte länge förens förbud kommer upp och de måste ge upp platsen. Vi skjuter bara problemet framför oss istället för att komma med en lösning.

Vi står inför ett faktum att EPA-bilar, mopeder och mopedbilar ökar bland våra ungdomar. Sommarlovet är över och parkeringarna fylls inte på samma sätt. Men snart är det lov igen och då har vi problemet framför oss igen.

Ungdomarna behöver en vuxen närvaro. En del ungdomar mer än andra.

De bär på en ryggsäck som kanske gör att de inte vill vara hemma eller till och med kan vara hemma. De behöver en vuxen som finns där och visar dem att någon bryr sig. De trygga och stabila ungdomarna behöver någon som kan stärka dem och hjälpa dem att korrigera sina vänner som kanske inte har lika lätt med rätt och fel agerande.

De ungdomar som befinner sig där är en blandad skara. En otroligt härlig skara! En skara med massor av känslor, tankar och energi.

Att hytta med fingret/näven åt dem, sätta upp parkeringsförbud och bommar på alla parkeringar, eller skicka polisen på dem hela tiden, ger oss bara bekymmer.

De lär sig att de får uppmärksamhet genom att göra sånt de inte får, men ifall vi istället ger dem uppmärksamhet på sånt de gör bra, då stärker vi det beteendet, och kommer därmed att få se mer utav det.

Återigen, vi försvarar inte de skadegörelser som blir eller oljudet som sker vid opassande tider. Men vi har en förståelse.

Ponera att någon av dessa ungdomar är ert. Skulle du förbjuda din ungdom att umgås med likasinnade? Skulle du tvinga din ungdom att sitta hemma och titta på sin EPA eller moppe i garaget? "Du får bara bruka den fram och tillbaka till skolan...."?
Nej, det skulle du inte...

Ge ungdomarna en plats att uppehålla sig, där de inte stör småbarnsföräldrar som vill natta sina barn. Där de inte stör pensionärer som vill titta på sina program eller lägga sig skapligt.

Jag som vuxen kommer att göra allt för vara närvarande för dessa ungdomar så fort det finns en ledig tid. Jag uppmanar även andra vuxna att göra det samma. Tveka inte på att kontakta oss ifall Ni vill börja nattvandra med oss: eskilstunacentrum@nattvandring.nu