Nej till svenskt medlemskap i Nato

Insändare 14 maj 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På söndag håller den socialdemokratiska partistyrelsen ett möte då man ska avgöra frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. Av kommentarer hittills verkar det som om partiledning och riksdagsgrupp redan bestämt sig för att tillsammans med Finland lämnar in vårt lands ansökan om medlemskap till Nato. De särskilda dialogmöten som partidistrikten hittills hållit verkar mest varit exempel på skendemokrati. Jag som aktiv socialdemokrat i Eskilstuna Arbetarekommun har ingen aning om hur det sörmländska partidistriktet hanterat vårt dialogmöte som vi hade för två veckor sedan.

Varför denna brådska? Varför låter regeringen inte svenska folket i folkomröstning bestämma hur man vill ha det? En omröstning som kan hållas i samband med valet 11 september. Till skillnad mot partiledningen tycker jag att just Nato medlemskapet är en utmärkt fråga som svenska folket ska avgöra i folkomröstning och inte i slutna partistyrelserum. Tage Erlander myntade uttrycket att man som partiledare i Socialdemokratin ska lyssna på rörelsen. Denna devis delas uppenbarligen inte av Magdalena Andersson.

Två hundra års alliansfrihet och neutralitet i krig kan inte ändras av partistyrelsen och riksdagsgruppen utan att svenska folket får säga sitt.

Svenska soldater, män och kvinnor, riskerar att skickas till olika konflikthärdar där Washington beslutat att Nato skall gå in. Förluster i svenska människoliv gör att vi kanske måste vänja oss vid att soldater skickas hem i liksäckar. 

Vår alliansfrihet har gjort att Sverige haft medlarroll vid flera internationella konflikthärdar. Denna möjlighet försvinner helt vid ett Nato medlemskap.

Säg nu nej till svenskt medlemskap i Nato och ja till folkomröstning den 11 september.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa