Ni borde bestÀlla analys av hemtjÀnstrankningen

Cheferna i StrÀngnÀs drar felaktiga slutsatser av hemtjÀnstindex. Eskilstuna hamnar i botten av rankningen. BÄda kommunerna borde ha betalat för en analys av resultatet, menar insÀndarskribenten.

Cheferna i StrÀngnÀs drar felaktiga slutsatser av hemtjÀnstindex. Eskilstuna hamnar i botten av rankningen. BÄda kommunerna borde ha betalat för en analys av resultatet, menar insÀndarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

InsÀndare2023-01-30 06:57
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Àr lÀtt att förstÄ glÀdjen i StrÀngnÀs kommun efter nyheten om den framskjutna placeringen i kommunligan, nÀr det gÀller det nya begreppet hemtjÀnstindex (plats 35 av 290). Ett index som rankar kommuner inbördes nÀr det gÀller invÄnarnöjdhet med hemtjÀnstkvaliteten.

LĂ€ste om forskningsundersökningen, publicerad 23/11, pĂ„ hemtjanstindex.se. Hemsidan Ă€r ett under av klarhet och tydlighet. Det hĂ€r handlar helt klart om seriös forskning. (Uttalar mig utifrĂ„n egen erfarenhet av forskning.) Citerar frĂ„n hemsidan: "Alla kommuner kan bestĂ€lla en sĂ€rskild analys dĂ€r det tydligt framgĂ„r vad kommunen lyckas bra med, vad som kan förbĂ€ttras, och vad andra kommuner gjort som lyckas bĂ€ttre." Priset för analysen skulle för Eskilstunas del gĂ„ pĂ„ 50 000 kronor. Assistans erbjuds Ă€ven av forskarkonsulter med att sĂ€tta sig in i och tolka resultaten.

SĂ„ till tre glada chefspersoner i StrĂ€ngnĂ€s, artikel EK den 1/12. En av dem sĂ„g framgĂ„ngen som ett "kvitto pĂ„ det goda arbete som genomförs bĂ„de inom den privata och kommunala verksamheten". Privata aktörer ingĂ„r dock inte i undersökningen. 

En annan sade hon "trodde" att en del av förklaringen till det goda resultatet var att personalen hade fĂ„tt mer tid med klienterna genom de införda onlineköpen av matvaror. De data som ligger till grund för indexeringen samlades in 11 januari–20 mars 2022. "Onlineköpen" infördes i StrĂ€ngnĂ€s under vĂ„ren och sommaren 2022. AlltsĂ„ har er fina placering ingenting med det att göra.

Sanningen med de hĂ€r surfplatteinköpen Ă€r att det inte finns nĂ„gon genomförd undersökning av hur dessa pĂ„verkar nĂ„gonting över huvud taget. Men de genomförs löpande i en lĂ„ng rad kommuner. Digitalisering för digitaliseringens egen skull. Med följden att hemtjĂ€nsttagare tvingas ha Ă€nnu fler personer rĂ€nnande i sina hem Ă€n de redan har. 

Men. Ni Ă€r bra i StrĂ€ngnĂ€s. Skillnaderna i kvalitetsvĂ€rden Ă€r inte bara marginella mellan kommunerna. Även "eliten", sĂ€g topp 35, har spridning. DĂ€rför finns utrymme att bli Ă€nnu bĂ€ttre Ă€n ni redan Ă€r i StrĂ€ngnĂ€s. Om ni avancerar till topp 3 om nĂ„gra Ă„r blir jag "starstruck” om jag möter nĂ„gon ansvarig chef nĂ„gonstans.

Eskilstuna kommun? Placering 278. Åtta kommuner med sĂ€mre placering pĂ„verkas negativt av ofullstĂ€ndiga indata. Det betyder att Eskilstuna kan ligga 5:a frĂ„n botten. Bristen? Lyssnande, inkĂ€nnande chefer, fokuserade pĂ„ sin uppgift, inte pĂ„ sitt anseende?

Vid förfrÄgan hos konsult hade varken StrÀngnÀs eller Eskilstuna köpt sina respektive fördjupningsanalyser. Gör det!