Nu kraftsamlar vi för trygga bostadsområden

Hyresgästföreningen kraftsamlar för trygga bostadsområden och kräver att politikerna gör detsamma.
Hyresgästföreningen kraftsamlar för trygga bostadsområden och kräver att politikerna gör detsamma.

Insändare 13 november 2023 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett tryggt hem är något av det viktigaste i en människas liv. Under alltför lång tid har många av våra hem och våra bostadsområden drabbats av ökad otrygghet och grov kriminalitet som alltför länge tillåtits slå rot. Vi hyresgäster tänker inte acceptera att det skjuts och sprängs i våra bostadsområden. Därför uppmanar och välkomnar vi alla goda krafter att kraftsamla och trygghetsvandra tillsammans med oss i Hyresgästföreningen under hela november. Vi i civilsamhället kommer göra vårt för att skapa tryggare bostadsområden. Nu måste politikerna göra sitt.

Våra kvarter och bostadsområden är platser där vi lever våra liv, har ett familjeliv och möter livets med- och motgångar. De allra flesta som bor här är skötsamma människor som bidrar till samhället varje dag. Trots det vet vi att känslan av otrygghet växer. 

Vi hyresgäster ser med stor oro på hur våra barn och ungdomar dras in i kriminalitet, på hur våra bostadsområden tas över av kriminella gäng som tjänar stora pengar på bekostnad av vår trygghet. Bland oss grannar finns en stor samhörighet och vi är rörande överens: våldet måste få ett slut. För det är våra barn som inte vågar leka på gården, våra grannar som inte vill vistas ute när det är mörkt. 

I över hundra år har vi hyresgäster organiserat oss och stått enade för att skapa tryggare bostadsområden och bättre boendevillkor för landets hyresgäster. Hyresgästföreningen har en lång och stolt tradition av att trygghetsvandra tillsammans med andra i våra områden. Det är för oss ett sätt att sätta ner foten mot otryggheten. I region Mitt kommer vi att trygghetsvandra och välkomnar våra grannar, det lokala föreningslivet och alla goda krafter att trygghetsvandra tillsammans med oss under november. 

När vi trygghetsvandrar tillsammans ökar vi tryggheten i våra kvarter och ute på gator och torg. Vi hittar små som stora åtgärder som gör skillnad direkt. En mörk park kan lysas upp. En hög buske kan klippas ned. Trasiga lysrör i tvättstugan kan bytas ut.  Vi lär då känna varandra, det skapar samhörighet och trygghet. 

Vi hyresgäster och alla vi som är aktiva inom föreningsliv och civilsamhälle kommer göra vårt för att öka tryggheten. Det går inte att förneka att ett stort ansvar ligger på politikerna att göra mer för att vända utvecklingen. Det räcker inte med strängare straff, det förebyggande arbetet är minst lika viktigt. Vi har inte råd att missa insatser som kan förhindra att barn och ungdomar dras in i kriminalitet. Det är dags att politikerna också sluter upp och gemensamt tar tag i problemet över partigränserna. För vi har alla rätt till trygga hem.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa