Trots en vikande konjunktur så är kompetensbristen hos svenska företag alltjämt närvarande. Utmaningarna är stora, men företagen är gärna en del av lösningen. Många företag vill gärna ha kontakt med skolan i exempelvis dialoger om utbudet, ta emot praktikanter, erbjuda studiebesök för studie- och yrkesvägledare och mycket annat. Engagemanget är ännu större bland företag som efterfrågar personer med gymnasial yrkesutbildning och företag med fler anställda.
Skolan ska förbereda eleven inför arbetslivet och vuxenlivet. För att detta ska bli verklighet krävs en större samverkan mellan skola, näringsliv, kommuner och utbildningsanordnare. Det finns många möjligheter och vägar till jobb idag, men det finns en otydlighet kring hur behovet ser ut.
Vi ser framför allt tre områden som kommuner, regionen och näringslivet behöver utveckla tillsammans:
- Kommunerna behöver ha en strukturerad samverkan med företag och branscher på lokal och regional nivå. Inom samverkan behöver behoven kartläggas, utbildningsplatser dimensioneras och attraktionen stärkas.
- Yrkesvux behöver användas som ett strategiskt verktyg. Det behövs fler platser och en flexibilitet för att möta behoven.
- Uppvärdera syv-verksamheten med arbetsmarknadens framtida kompetensbehov som grund och stärks samverkan med det lokala näringslivet.
Kompetensbristen är ett stort problem. Men det finns vägar framåt, föregångare att lära av och en vilja att vara en del av lösningen. Nu behövs politiker som visar ledarskap!