Nu talas det mycket om hur man spar energi

Det talas mycket om att spara på energi nu, skriver Rune Jakobsson.

Det talas mycket om att spara på energi nu, skriver Rune Jakobsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-11-03 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det talas mycket om att spara på energi nu. När det gäller bilar talas det mycket om bensin eller diesel. Såg en uträkning på TV nyss där bensin var dyrare än diesel per mil. Det kan nog stämma men har givetvis mycket med att göra hur man kör. En omkörning för att man inte vill ligga bakom en liten sträcka kostar o.s.v. Många tänker säkert på literpriset.

När det gäller våra bostäder så talas det inte om att varm luft stiger och kall luft skapar kallras. Jag har sett alltför många kvinnor som drar upp fötterna i soffan med orden, vi har golvvärme men jag fryser om fötterna ändå. När man då tittar sig omkring så ser man trappen till andra våningen som saknar dörr. Stora fönster utan kallras stopp. Kallras stopp vad är det finns det säkert någon som undrar. Det kan bestå av en gardinkappa i hela nederkanten av fönstret. Den får kallraset från fönstret att ta en längre väg och blanda sig med luften i rummet, istället för att rusa utmed golvet. En fotpall gör givetvis också nytta mot obehaget.

I villor är det sedan vanligt att man går upp på andra våningen för att sova, vilket ofta sker med fönstret på glänt, för där är ju den varmaste luften. Där smiter mycket energi ut som gick att stoppa i öppningen från första våningen. Kanske ska byta plats på sovrummet och TV.

Har man lysrör i till exempel toaletten så låt det lysa i stället för att tända och släcka vilket tar mycket ström i förhållande till mycket annan belysning. När man inte ser på TV eller använder dator, telefon stäng eller sätt på stand by läge. Många gånger verkar det inte som många tänker på den energiåtgången.