Oansvarig energipolitik ligger bakom höga elpriserna

Det höga elpriset är ett resultat av oansvarig energipolitik med en övertro på vindkraft, menar insändarskribenten.

Det höga elpriset är ett resultat av oansvarig energipolitik med en övertro på vindkraft, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-08-15 07:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattenfall: Vårt pris idag 47 öre, nya priset för 1 år fast = 338 öre. Ökning med 291 öre x 25 000 kWh/år (vår förbrukning) det blir 72 750 kr, nästan 10 gånger min frus pension.

Detta är bara ökningen, den totala kostnaden blir över 110 000 kr/år. Stort gammalt hus på landet (bergvärme) som vi i 50 år haft råd att bo i. Nu är frågan om vi har råd att bo kvar.

Detta är resultatet av en oansvarig energipolitik design MP/S/C, där S bär det största ansvaret. Det blir första gången vi får standardsänkning i våra snart 74- och 76-åriga liv. 

Grundorsaken till "el-ändet" är nedläggning av kärnkraft och övertro på vindkraft vilket gjort oss beroende av EU-marknaden. Märk att priserna började skjuta i höjden i höstas, långt före Ukrainakriget. 

Energipolitik är ingen kvartalsekonomi (som då när kärnkraft för något år sedan sas ej vara lönsam). Energipolitik handlar om långsiktigt samhällsansvar som skall hålla långt in i framtiden, som den gjorde förr.

Jag tror det här kommer bli den största krisen i landet sedan andra världskriget, för det är väl inte bara vi som drabbas, utan hela samhället. Allt på grund av naiv energipolitik.