Omställningarna är inte nedskärningar eller besparingar

Nina Tuncer (S) skriver om förskolan i Eskilstuna.

Nina Tuncer (S) skriver om förskolan i Eskilstuna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Joakim Serrander

Insändare2023-11-28 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har verksamheten inom förskolan i Eskilstuna diskuterats flitigt. Det har framkommit mycket kritik mot de så kallade nedskärningarna och omställningarna som genomförts. Pedagoger har framfört sin syn på den nya organisationen och sin oro för framtiden.

Som redan påtalats flera gånger så handlar omställningarna och sammanslagningarna inom förskolan inte om några nedskärningar eller besparingar, det handlar om att antalet barn stadigt sjunkit de senaste åren och förväntas sjunka ytterligare det kommande året. Detta resulterar i att budgeten man har också minskar, eftersom antalet barn minskar och ekonomin beräknas per barn. För att ta ansvar för ekonomin behöver verksamheten anpassas till de nya förutsättningarna.

Eskilstuna och Sverige befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Vi har svårt att få kommunernas budgetar att gå ihop och många kommuner har tvingats stänga ner verksamheter eller går med stora underskott. I Eskilstuna har vi hittills sluppit stora besparingar eller neddragningar inom förskolan vilket är väldigt positivt och ingen självklarhet alls i dagsläget. Däremot måste verksamheten anpassas för att vi ska kunna bibehålla en hög kvalitet.

All statistik visar att Eskilstuna har små barngrupper, att vår verksamhet når en stor grupp barn och att kvaliteten inom förskolan är bra, ofta bättre än genomsnittet för liknande kommuner. Eftersom alla kommuner använder sig av samma sätt att mäta så blir resultatet så korrekt som det är möjligt med de metoder som finns.

Det är nästan alltid svårt med förändringar. Det är alltid svårt med omställningar i arbetslivet. Man vill vara kvar i det som känns tryggt och det man är van vid. Som anställd oroar man sig för hur det kommer att bli och hur man kommer att kunna jobba i det nya. Vi har haft flera samråd med facken och med personalen. Risk och konsekvensanalyser är genomförda, barnkonsekvensanalyser är gjorda och görs vid alla förändringar.

Som politiker har man alltid bara de ramar och resurser som man får sig tilldelade i förhållande till helheten i en kommun, pengarna ska räcka till allt, äldrevård, miljö, kultur och så vidare.

Alla medborgare med åsikter i Sverige har också själva en möjlighet att engagera sig politiskt och sitta med i en nämnd och komma med bra förslag, det är alltid välkommet och känns troligen mer tillfredsställande än att bara uttrycka sina åsikter utanför. Att agera på riktigt. För barnen.

Allas vår ambition är att göra det bästa av situationen, att återigen se till personalens bästa för att kunna fortsätta med den kvalitativa förskoleverksamheten som vi har och framför allt prioritera och ge barnen de bästa förutsättningarna för sin senare skolgång i livet.