Ovaccinerade riskerar bli utfrysta

Vissa personer kan pÄ grund av sjukdom inte vaccinera sig. Men man ska inte tvingas att redogöra varför för varenda mÀnniska, tycker insÀndarskribenten.

Vissa personer kan pÄ grund av sjukdom inte vaccinera sig. Men man ska inte tvingas att redogöra varför för varenda mÀnniska, tycker insÀndarskribenten.

Foto: Gustaf MĂ„nsson/SvD/TT

InsÀndare2022-01-19 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varför ska jag straffas och nekas vĂ„rd som jag i hela mitt liv betalat skatt för, pĂ„ grund av att jag Ă€r ovaccinerad? Jag Ă€r absolut inte emot vaccin, ju fler som kan ta det desto bĂ€ttre. Men en del som inte kan pĂ„ grund av olika Ă„kommor verkar behöva noggrant redogöra för hela vĂ€rlden sina journaler, sĂ„ att de sjĂ€lva kan fĂ„ bedöma för att de tror sig besitta nĂ„gon sorts medicinsk expertkunskap. Annars blir du utfryst. 

Med tanke pĂ„ hur fascismen har brett ut sig under historien sĂ„ Ă€r detta en skrĂ€mmande och oroande utveckling, att vi ska vĂ€nda oss emot varandra istĂ€llet för att hjĂ€lpas Ă„t. Är jag en av dem som ska behöva gömma mig? I dag verkar ju vem som helst kunna vara forskare och lĂ€kare som bisyssla till sitt övriga yrke. Det Ă€r ju redan bevisat att vaccinerade sprider smitta, dock kortare tid, men det Ă€r ju de som med största sannolikhet gĂ„r pĂ„ krogen, affĂ€ren och sĂ„ vidare som vanligt, utan munskydd. Bara att gĂ„ till gymmet och Ă€ta lite D-vitamin sĂ„ kan man inte bli sjuk verkar en hel del andra tro.

Pengarna till vÄrden som saknas idag har funnits. De har bara prioriterats bort Är efter Är, sÄ nu stÄr vi hÀr. PÄ grund av att vi sjÀlva har röstat oss fram till det.
Jag tror pÄ sjukdomen och jag tror att den Àr allvarlig och att jag pÄ intet sÀtt Àr förskonad frÄn att drabbas. Jag riskerar att rÄka illa ut och dÀrför vÀljer jag sjÀlv, att sÄ gott det bara gÄr, att följa restriktioner. Mitt behov för att överleva Àr inte att gÄ pÄ nattklubb eller trÀngas med folk i affÀrer. Krisen i vÄrden har funnits i Äratal, det Àr inget som hÀnt nu!