Ovärdigt med tiggeritillstånd för romer

Insändarskribenten och några andra har bildat en arbetsgrupp som arbetar med en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning.

Insändarskribenten och några andra har bildat en arbetsgrupp som arbetar med en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning.

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2019-10-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till debattartikel "Ovärdigt att tvingas tigga" publicerad 18 september.

Onsdagen den 18 september hade den socialdemokratiska fullmäktigegruppen en debattartikel i tidningen. Debattartikeln är  undertecknad av sju (S) ledamöter i Eskilstuna kommunfullmäktige. Jag vill bara påminna undertecknarna att vid det tillfälle den 14 juni 2018 då beslutet fattades att införa tiggeritillstånd vid vissa platser så lade tre ledamöter i  S-gruppens kommunfullmäktigegrupp ned sina röster. Jag var en av dessa tre. Den dåvarande, och nuvarande socialdemokratiska fullmäktigegruppen, tycks vara tondöva för den opinion som i Eskilstuna-Kurirens insändarspalter är motståndare till kommunens tiggeritillstånd. 

Jag och andra som är motståndare till tiggeriförbud/tiggeritillstånd accepterar inte att förtryckta minoriteter tvingas tigga för att överleva. Det hindrar oss inte att vi tycker att vi måste öka trycket inom EU mot regimerna framför allt i Rumänien och Bulgarien som diskriminerar sin romska befolkning. Ansvaret är deras att se till att romer får samma del av sina länders välfärd som majoritetsbefolkningen. Instrumentet för att öka detta tryck är att EU hotar med indragna EU-bidrag till dessa länder.

Det är beklagligt och med sorg i hjärtat jag kan konstatera att Socialdemokrater i Eskilstuna ställer sig sida vid sida med nationalistiska högerkrafter genom att inför tiggeritillstånd, som i praktiken riktas mot folkgruppen romer, i vår kommun Eskilstuna.

Eskilstunas historia av hur vi behandlat romer är inget att vara stolta över. Jag som är till åren minns reportagen från lokala media när polisen i Eskilstuna rev romska läger på 1950–1960-talen.

Genom att införa tiggeritillstånd befinner man sig politiskt på ett sluttande plan när det gäller värdegrund och detta skrämmer i alla fall mig. Jag citerar dagens undertecknare av insändaren: ”Vilken är annars nästa grupp som ska tvingas ned på knä under samhällets tysta acceptans?” Jag fullföljer frågan, vilken är nästa grupp som ska tvingas bort från våra gator och torg genom nya populistiska förbud?

Jag och ytterligare fem personer har bildat en  gällande tiggerifrågan. Lyckas vi få 7500 namnunderskrifter så kan vi kräva att kommunfullmäktige utlyser en rådgivande folkomröstning gällande avskaffande av tiggeritillståndet i vår kommun. 

Vår paroll är: Stoppa tiggeriförbuden/tillstånden i landets kommuner!