Partier som sviker sin politisk kärna


Ann Helleday tycker det är trist när politiska partier försöker locka till sig röster genom att ge väljarna vad de antas vilja ha!
Bilden: Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) vid en pressträff den 14 mars, då partiet presenterade ett förslag på pristak för bensin och diesel på 18 kronor litern och en sänkning av reduktionsplikten.

Ann Helleday tycker det är trist när politiska partier försöker locka till sig röster genom att ge väljarna vad de antas vilja ha! Bilden: Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) vid en pressträff den 14 mars, då partiet presenterade ett förslag på pristak för bensin och diesel på 18 kronor litern och en sänkning av reduktionsplikten.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Insändare2022-04-11 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är väldigt trist, när jag misstänker att politiska partier vänder kappan mot väljarna och försöker locka till sig röster genom att ge väljarna vad de antas vilja ha! Kanske när Sverigedemokraterna vill höja pensionen. I varje fall när Vänsterpartiet förenar sig med de borgerliga för att sänka skatten på bensin och diesel. Det sista innebär ju att man bidrar till att öka CO2-utsläppen genom minskade kostnader. För att man tror att väljarna vill ha det så. Resultatet blir att partiet sviker sin politiska själ.

Att ge 1 000 kronor i subventioner till bilägare är i så fall är bättre. Fiffigast är att följa USA:s förslag att införa en stadigt stigande avgift på själva koldioxidutsläppen; lägga denna avgift i en fond och dela ut den i lika delar till alla medborgare. Både till dem med bil och dem utan. Då stimulerar man en omställning mot mindre bilåkande och mindre utsläpp och premierar omställning till att köra mindre, att samåka, att tänka över sina utsläppande resor.

Pengarna kan visserligen kompensera dyrare drivmedel – men kan också användas till att ställa om! Och detta kan överensstämma med partiets inriktning.