Ploga bort snön från cykel- och gångvägarna!

Signaturen "Arg cyklist!" vill att gång- och cykelvägarna ska prioriteras när det snöröjs. (Bilden är från västra delen av Stadsparken i Eskilstuna, där det vid fototillfället hade snöröjts.)

Signaturen "Arg cyklist!" vill att gång- och cykelvägarna ska prioriteras när det snöröjs. (Bilden är från västra delen av Stadsparken i Eskilstuna, där det vid fototillfället hade snöröjts.)

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2023-12-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morse när jag var på väg till skolan med min cykel så var det ej plogat på cykelvägen. Jag höll på att ramla ett flertal gånger. Det var väldigt mycket snö och halt på cykelvägen. Däcken på cykeln roterade bara i snön och jag tog mig knappt fram. Snöplogarna i stan måste välja att prioritera bilvägen först vilket jag tycker är fel. Självklart ska cykel- och gångvägarna plogas samtidigt som bilvägarna.

För det första så vill politikerna att vi ska släppa ut mindre koldioxid men hur ska det gå om man inte ens kan cykla för att snöplogarna väljer att prioritera vägen först.

För det andra är det cirka 4 av 10 i Sverige som cyklar till jobb och skola. Snöplogarna borde ploga och grusa cykelvägarna samtidigt. Så att folk som till exempel inte har tillgång till bil eller bara allmänt vill cykla till jobbet eller skolan kan göra det.

För det tredje så kan det leda till stora hälsorisker om inte cykelvägen är plogad då människor kan ramla från cykeln på grund av all snö som ligger på vägen.

Det kan vara dyrt att ploga vägarna men det blir ännu dyrare ifall man inte plogar och människor ramlar omkull och skadar sig på grund av snön som finns på cykelvägen. Då kan de kanske inte gå till jobbet, kanske behöver sjukvård.

Så jag tycker att snöplogarna borde ta tag i det här och prioritera gång- och cykelvägarna lika mycket som bilvägarna så att människor kan välja att ta cykeln till jobbet och skolan så att man minskar koldioxidutsläppen. Och så att ingen skadar sig på grund av snön.