Polisen borde använda drönare mot brottsligheten

Polisen borde använda sig av drönare i stället för helikopter, i jakten på gärningsmän efter skjutningarna, tycker insändarskribenten.

Polisen borde använda sig av drönare i stället för helikopter, i jakten på gärningsmän efter skjutningarna, tycker insändarskribenten.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-04-15 08:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 11 april ägde tyvärr återigen ännu en ny skjutning rum i Eskilstuna, vid centrala tågstationen. Till skillnad från på senaste har skjutningen vid Rekarnegymnasiet och centralstationen ägt rum under dagtid samt att skjutningen den 11 april är i högsta bemärkelse central med också många personer i omlopp. Vid båda skjutningarna så har polisen skickat upp helikopter för att bevaka området.

Men är detta verkligen det mest effektivaste alternativet – att skicka upp en helikopter för att övervaka området? Jag skulle vilja argumentera att Polisen i Eskilstuna bör börja använda sig av mer drönarövervakning för att snabbt kunna övervaka områden och leta efter gärningsmän som exempelvis transporterar sig med elskoter. Drönare är flexiblare, mer kostnadseffektiva och flera stycken skulle exempelvis kunna utgöra ett större "sökområde". Drönare skulle exempelvis kunna placeras ut på många av de höga byggnaderna som finns i Årby, Nyfors och i centrala Eskilstuna.

Många av de brott som också idag sker har svår att koppla gärningsmän till brotten. Med signalementen på förövaren, vart denne tog vägen så skulle en drönare kunna skickas för att övervaka området och förhoppningsvis kunna följa efter en förövare.

Polisen i Eskilstuna gör ett enastående jobb och de ska få all beröm. Men Eskilstuna börjar kännas mer osäkert när nu också skjutningarna letar sig in mer lokalt. Vi måste kunna knyta förövare till brotten och ge polisen mer alternativ för brottsbekämpning.