Polisen har inte tid för "vanligt folk"

Skribenten vill se polisen lägga mer resurser på att utreda vardagsbrott.

Skribenten vill se polisen lägga mer resurser på att utreda vardagsbrott.

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-10-26 06:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polisen har inte tid att lösa brott som drabbar vanliga hederliga människor. Jag tänker på vardagsbrottsligheten eller mängdbrottsligheten, exempelvis inbrott och andra sorters stölder.

När man anmäler ett inbrott får man snart ett besked att brottet inte kommer att utredas, för det går inte att utreda. Hur vet polisen det, när de inte ens har varit på brottsplatsen? Den kanske kryllar av DNA-spår och fingeravtryck.

Jag förstår på sätt och vis att utredningar av grova brott, exempelvis skjutningar mellan gängkriminella, är prioriterade. Utvecklingen de senaste 10-15 åren är förfärande. Men den vanliga hederliga människan som blivit av med kära ägodelar under ett inbrott, och mår psykiskt dåligt över att okända personer med "våld" har skaffat sig tillträde till hennes alldeles privata sfär, skulle må bättre om polisen utredde inbrottet i stället. Eller att polisen åtminstone försökte.

Varför ska man ens anmäla en stöld? Är det bara för att försäkringsbolaget vill ha ett K-nummer?

Ska polisen vinna mer av medborgarnas förtroende måste brott som drabbar "vanligt folk" prioriteras högre. De gängkriminella ska såklart bort från gatorna, men dessa är hopplösa fall och det kommer ta decennier om det ens är möjligt. Det är bättre att samhället lägger resurser på att stoppa nyrekryteringen. Och hon som fick allt stulet i ett inbrott blir inte lyckligare för att en gängkriminell åker dit för en skjutning.

Jag säger inte att man helt ska sluta utreda skjutningar. Men polisen måste börja prioritera vardagsbrotten!