Politiken måste stå på offrens sida

Insändare 27 april 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Magdalena Andersson! Det är dags för din regering att erkänna folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker år 1915.

År 1915 i dåvarande Osmanska riket, i dagens Turkiet, utfördes ett folkmord på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker. Över 1,5 miljoner oskyldiga kristna invånare valdes ut målmedvetet och dödades på religiös och etnisk grund. Målet var att utplåna en hel folkgrupp i syfte att skapa en nation med en etnisk folkgrupp som hade ett enda språk och en enda religion. 

Samma ideologi som låg bakom folkmordet 1915 har fått flera hundra personer att resa från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta till olika terrororganisationer. Det som hände de nämnda minoriteterna under folkmordet 1915, upprepas på nytt i Syrien och Irak år 2005– 2006. Med samma motiv. Hela världen vittnar om IS-terroristernas grymma metoder. 

I Sörmland och Eskilstuna bor och arbetar en stor andel av armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och yazidier, folkgrupper som har varit särskilt utsatta för terrorism. De blev tvingade att lämna sina hem och fly till Sverige för att rädda sina liv.

KD Eskilstuna vill uppmärksammar minnesdagen av folkmordet 1915 (24 april) i kommunens officiella digitala plattformar och se över möjligheten att uppföra ett minnesmonument över offren för Seyfo. Politiken måste stå på offrens sida. 

Den ideologin som låg bakom folkmordet samt IS brottsliga handlingar får aldrig mer vinna några segrar någonstans i världen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa