Politiker och ämbetsmän ignorerar historien

En kyrkogårdsmur som från omkring år 1300 användes utanför Helgeandshusets kyrkogård finns på Medeltidsmuseet.

En kyrkogårdsmur som från omkring år 1300 användes utanför Helgeandshusets kyrkogård finns på Medeltidsmuseet.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Insändare2023-11-13 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historielösheten och nonchalerandet av vårt kulturarv är väldigt tydlig, politiker och ämbetsmän lever strikt i nuet och ignorerar historien. Många politiker uppvisar en stor okunskap och ointresse av historia och kultur, och verkar tycka att museer är oväsentliga.

Ett antal museer i vårt land har på senare år flyttats till betydligt mindre lokaler eller lagts ner. Några exempel: Evert Taubes värld på Liseberg lades ner för några år sedan. I Stockholm har Myntkabinettet och Vin- & Sprithistoriska museet flyttats och förvanskats. Dessutom fanns det nyligen en idé om att slå ihop tre museer, vilket vore en idioti.

Den 5 november stängdes ett av de främsta museerna i staden: Medeltidsmuseet. Det öppnade 1986 vid riksdagshuset efter att många intressanta fynd gjorts under flera års utgrävningar. Samma år tilldelades det European Museum of the Year Award. Tack och lov blev det inget stort garage, som det var tänkt, utan detta fantastiska museum, ett av de mest välbesökta. Riksdagsstyrelsen har beslutat att det skall flytta, eftersom man vill ha ett besökscentrum där, men det går naturligtvis inte att flytta ett museum som är byggt på en fyndplats med rester av bl a stadsmuren från 1530-talet och en kyrkogård. 

Riksdagsstyrelsen har förstört tillräckligt mycket: 1945 revs fyra kvarter i Gamla stan för att bygga Kanslihusannexet, och den senaste tiden har affärsidkare i närheten sagts upp för att riksdagen skulle överta deras lokaler. Är det nödvändigt att ha ett besökscentrum just där? Jag är övertygad om att så inte är fallet. Nedläggningen av Medeltidsmuseet, byggt i den s k. Riksgropen, är en riksangelägenhet. Detta museum måste ovillkorligen bevaras!