Positivt att registrering av katter kan bli lag

 I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu att alla katter som stadigvarande vistas i Sverige ska omfattas av motsvarande krav som hundar, skriver signaturen "Katten och lagen".

I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu att alla katter som stadigvarande vistas i Sverige ska omfattas av motsvarande krav som hundar, skriver signaturen "Katten och lagen".

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2021-11-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till skillnad från hundar är det idag inte en skyldighet att märka och registrera sin katt. I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu att alla katter som stadigvarande vistas i Sverige ska omfattas av motsvarande krav som hundar. 

Äntligen kommer nu samma krav att ställas på rovdjuret katten vilket bland annat innebär att katten i likheten med hunden skall hållas under kontroll och förhindras att ströva omkring i naturen och plundra fågelbon och andra djurarter som lever på marken, i buskagen och i träden tvingas att hållas under uppsikt av ägaren.

I vårt land lever knappast några vilda hundar men däremot ett större antal vilda katter. Det kan innebära problem för lagstiftaren. Här finns lidande, övergivna sommarkatter och både i bostadsområden, i städer och på landet katter som ingen har kontroll över. I vissa fall återvänder katten på kvällen, i andra lever katten fritt och låter sig inte infångas. 

Den som gör försöket får uppleva hur arga katter rivs. Jag har vid flera tillfällen tillfrågas om att hjälpa till att fånga in katter men misslyckats. Den boende har heller inte lyckats men ofta lagt ut mat och omkring gården eller huset finns inget djurliv kvar och på åkrar kan man se omkringströvande katter.

Vid något tillfälle har katter varit skadade men infångning har misslyckats. Vid dessa tillfällen har jägare förbarmat sig och avslutat lidandet. 
Problemet kommer att kvarstå. Alla katter kan inte märkas och registreras och fortsätter att bryta mot de krav som kommer att ställas. Skillnaden mellan hund och vissa katter kommer trots allt att kvarstå men lagstiftarna måste trots det finna en utväg därför att lagen är nödvändig.