Propaganda gör att beslut fattas baserat på lögner

Rök stiger mot himlen efter en explosion i Gaza.

Rök stiger mot himlen efter en explosion i Gaza.

Foto: Leo Correa

Insändare2024-05-01 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter mer än två år av öppet krig så har myndigheter, medier och i viss mån även medborgare lärt sig känna igen rysk propaganda. Och det är bra. Men vad händer när desinformationen kommer från ett allierat land?

Då finns ingen motståndskraft över huvud taget. Det märks inte minst när det gäller Israels informationskrigföring. Snabbt efter attacken den 7 oktober lanserades en nyhet om att 40 spädbarn halshuggits. Den var falsk, men fick stort utrymme i både svensk och internationell media och fick världen att se mer tillåtande på Israels bombningar av civila.

Nu ser vi, vecka efter vecka, att varje massaker förnekas av Israel varpå medierna kallar den ”omtvistad”. Sen är det dags igen och ingen följer upp massakern från förra vecken.

Nyligen kom en oberoende rapport som också rentvådde FN-organet UNWRA från Israels anklagelser om att deras medarbetare deltog i Hamas attack. Biståndet har också återupptagits tills stor del, men barn har redan svultit ihjäl på grund av att länder som Sverige ströp sitt bistånd.

Jag tror att motståndskraften mot desinformation är viktig för vår demokrati, men så länge inte allierade länder granskas kommer vi fortsätta se propaganda i medierna och politiker som fattar livsavgörande beslut baserat på lögner.