Rädda liv – hjärtsäkra alla badplatser i Sörmland

Skribenterna uppmanar kommunpolitikerna i Sörmland att investera i hjärtstartare till badplatserna.

Skribenterna uppmanar kommunpolitikerna i Sörmland att investera i hjärtstartare till badplatserna.

Foto: Martina Holmberg (TT)

Insändare2024-07-06 11:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland de fem kommuner i Sörmland som nyligen svarat på en undersökning från Hjärt-Lungfonden är ingen av 43 badplatser utrustad med hjärtstartare.

Sommarens bad är för de flesta en efterlängtad del av vår varma årstid, men det finns en dyster baksida. Varje år drabbas cirka 440 personer av drunkningsolyckor och de flesta dödsfallen sker under sommarmånadernas badsäsong. För den som drabbas av hjärtstopp i samband med drunkning är tidig behandling med hjärt-lungräddning och hjärtstartare livsavgörande.

Förebyggande insatser såsom tillsyn av varandra, ökad simkunnighet, flytvästanvändning och minskat alkoholintag i och vid vatten är grunden för att färre skall drabbas. Om olyckan ändå är framme och för att fler ska överleva hjärtstopp i samband med drunkning, är det livsviktigt att utbilda fler i hjärt-lungräddning samt hjärtsäkra våra badplatser med hjärtstartare.

Av de uppskattningsvis 10 000 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever endast omkring 600.

Dagens hjärtstartare är enkla att använda och ju tidigare hjärtstartaren sätts in desto större är chansen att den drabbade överlever.

Eftersom tiden mellan hjärtstopp och behandling är så avgörande är överlevnadschansen som bäst i de fall där vittnen på plats startat hjärt-lungräddning och använt hjärtstartare före ambulansens ankomst.

Hjärtstartare måste finnas på fler platser där människor rör sig. På rätt plats kan hjärtstartare rädda många liv till en liten kostnad. Hjärt-Lungfonden vill därför uppmana Sörmlands kommunpolitiker att utrusta alla badplatser med hjärtstartare.

Hjärtsäkra våra badplatser och rädda fler liv!