Regelrätt men girigt av politikerna

Generellt har avgående ministrar rätt till en avgångsersättning som innebär full lön, 145 000 i månaden efter att man lämnat, skriver insändarskribenten. Bilden är på Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Generellt har avgående ministrar rätt till en avgångsersättning som innebär full lön, 145 000 i månaden efter att man lämnat, skriver insändarskribenten. Bilden är på Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2022-11-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Generellt har avgående ministrar rätt till en avgångsersättning som innebär full lön, 145 000 i månaden efter att man lämnat. Stödet är till för att ett tidigare statsråd plötsligt inte ska stå utan jobb – och därmed inkomst – eftersom det kan vända snabbt i politiken. Ändå har flera av de ministrar som avgick i november i fjol plockat ut hundratusentals kronor i fallskärmar – trots att de valt att stanna kvar i riksdagen, enligt SVT 21/10.

En av dessa är Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som under de senaste tio månaderna fått ut över 700 000 i fallskärm. Därmed erhåller han även som riksdagsman ett grundarvode som är 71000 kronor per månad, enligt SVT.

Höjningen 2021 under pandemin väckte mycket uppseende när många förlorade sina arbeten och företagare gick i konkurs.

Nu när inflationen skakar om alla människors ekonomi och i fler fall leder till konkurser och arbetslöshet kan vissa folkvalda utan samvete sko sig på de statliga medlen.

Besluten om förmåner i folkhemmet förefaller inte lika noggrann och jämlik på något område. När de folkvalda beslutar om förmåner för egen del gäller inte jäv eller andra hinder. Men när pensioner ökar med någon hundralapp och en visstidsanställd tvingas sluta sin anställning och börja söka nytt arbete då finns inga fallskärmar. Visst är det skillnad på överheten i regeringen och folket, när skall de före detta regerande lägga band på girigheten och sluta roffa åt sig?

Per Bolund ansåg att regelverket gav honom rätt att kvittera ut 700 000 och en lön på 71 000 kronor per månad.  Enligt Expressen den 24/10 ska även hela den föregående regeringen tagit ut sina fallskärmar. "Vissa ex-ministrar kan plocka ut sammanlagt 1 740 000 kronor utan att behöva arbeta". Fräckheten behöver inte kommenteras. Tänker på min äldre granne som med tandvärk och som är orolig för matkostnader och elräkningen.

Just nu pågår dessutom lönesättningen av kommunernas ledning i landet, får man gissa blir det också kraftiga påspädning.