Regeringen blir alltmer desperat

B Karlsson tycker att Eskilstunas nya polishus har hamnat på fel ställe.

B Karlsson tycker att Eskilstunas nya polishus har hamnat på fel ställe.

Foto: David Gagnert

Insändare2023-06-29 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man anar en viss desperation och prestationsångest från dagens marionettregering. De styrs helt av SD men försöker ge sken av att ha egna idéer när det gäller brottsbekämpning. Nu har de blå kommit med förslag om hur brottsligheten ska bekämpas och som vanligt sitter förslaget ”hårdare och längre straff” i högsätet. Detta trots att mindre än 10 % av brottsligheten utreds och en ännu lägre andel leder till fällande domar.
Ska långa och hårda straff vara brottsförebyggande så måste detta kombineras med mycket hög upptäcktsrisk. Annars blir det som vanligt bara en svag markering om oförmåga.
Nu vill dessa SD-anhängare inskränka medborgarnas frihet på nästan alla områden bara för att stävja en liten klick gangsters.
Vill man komma tillrätta med den grova brottsligheten krävs att man medger att den senaste omorganisationen av polismyndigheten var en styggelse samt göra om myndigheten så att poliserna finns där medborgarna finns. Varje utanförskapsområde har skapats av en frånvarande polis vilket medfört att medborgarna inte har någon nära och förtroendeskapande polis att vända sig till. 
De flesta medborgarna, oavsett ursprung, vill ha lugn och ro. De flesta medborgarna skulle kunna vara polisen behjälpliga med stöd och tips om de hade någon att vända sig till i förtroende. Vad nästan varje grovt brott vädjar polisen om hjälp och tips. Här uppmanas läsarna att ringa 11414. Ett telefonnummer som kräver eoner av tid men som ändå inte leder till någon förtroendefull kontakt.
Poliser skall finnas bland folket inte i de allt större polisstationer som byggs. Vem har förresten bestämt att Eskilstunas nästa polisstation skall vara Assa Stenmans gamla lokaler mitt i ett gytter av en stadsdel där polisen är fullständigt instängd vissa tider på dygnet.