Regeringen brister i bÄde miljö- och sÀkerhetspolitik

Simon Alm, VD Pakvis.

Simon Alm, VD Pakvis.

Foto: Privat

InsÀndare2023-07-25 06:34
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sverige Àr ett land som ligger i framkant inom en rad omrÄden vad gÀller miljö. Det i sig innebÀr inget frikort till regeringen eftersom det finns ÀndÄ finns allvarliga brister i politiken.

Undertecknad Àr verksam inom bÀnkpapper, och lÄter det dÀrför vara ett exempel pÄ hur regeringen misslyckas med bÄde miljö- och sÀkerhetspolitiken. Hur konstigt det Àn lÄter görs bÀnkpapper ofta av plast producerat i Kina, istÀllet för trÀrÄvara i Sverige. Det hÀr Àr ingen unik bransch, varför regeringen har mycket arbete att göra.

Sverige har mycket goda förutsÀttningar att producera bÀnkpapper och andra förbrukningsartiklar, samt produkter överlag, i förnyelsebara rÄvaror frÄn vÄr skog istÀllet för plast. En regering som tar frÄgan om utfasning av fossila produkter pÄ allvar, kan knappast fÄ ett gott betyg nÀr man tittar pÄ hur verkligheten ser ut.

RÄoljebaserade produkter göder Àven ofta statskassorna hos skurkstater, diktaturer och lÀnder med mycket annorlunda syn pÄ mÀnniskovÀrde. Av det skÀlet Àr det allmÀnt klokt att minska anvÀndandet av en sÄdan rÄvara, och i synnerhet efter den ryska invasionen av Ukraina nÀr dessutom en sÀkerhetspolitisk dimension har aktualiserats.

Regeringen har valt att stoppa direkt import av rysk olja frÄn Ryssland, men fortsÀtter ÀndÄ vara beroende av rysk olja indirekt genom ompaketering i bland annat Saudiarabien och Kina. Saudiarabien köper rysk olja till sin elproduktion och inrikesbruk, sÄ de kan exportera mer av sin egna olja, vilket hur man Àn vrider och vÀnder pÄ det innebÀr att vi skapar efterfrÄgan pÄ rysk olja nÀr vi köper olja frÄn mellanöstern ocksÄ. FrÄn Kina köper vi plastprodukter som Àven dessa produceras med rysk olja som insatsvara, i extra hög grad sedan Kina ocksÄ ökat sin import av rysk olja sedan vÄr regering "slutat" köpa rysk olja.

HÀr har vi alltsÄ en regering som pÄstÄr sig vilja ta klimat, miljö och sÀkerhet pÄ allvar, men ÀndÄ inte har vidtagit de ÄtgÀrder som skulle krÀvas för att pÄ allvar sluta efterfrÄga rysk olja oavsett om den importeras för förbrÀnning eller plastartiklar som bidrar till fortsatt problematik med mikroplaster i vÄr nÀrmiljö.

Som om det inte vore illa nog har denna politik skapat rekorddyr el och energi i Sverige samt inflation. Ryssland tjÀnar lika mycket som tidigare pÄ sin energiexport, men vi mÄste betala mellanhÀnderna för deras insatser. VÄr konkurrenskraft i förhÄllande till Kina försÀmras dÀrmed, vilket Àr extra kÀnsligt inom de industriella sektorer som behöver mycket energi i sin verksamhet sÄsom pappersbruk. NÀr vi inte tar chansen att stÀlla om till att anvÀnda mer energi och insatsvara frÄn vÄr egen skog gÄr vi samtidigt miste om en unik chans att skapa mer sysselsÀttning och utveckling inom en framtidssektor hÀr i vÄrt eget land.

Det Àr dags att sluta hyckla i dessa frÄgor, och göra allvar i att avveckla beroendet av rysk olja till förmÄn för en ansvarstagande politik för miljö, sÀkerhet och sysselsÀttning.