Region Sörmland bör införa en grön hälsostrategi

Vi bör äta mer grönt, byta animaliskt fett mot växtbaserat samt äta mindre rött kött och chark, anser skribenten.

Vi bör äta mer grönt, byta animaliskt fett mot växtbaserat samt äta mindre rött kött och chark, anser skribenten.

Foto: Janerik Henriksson (TT)

Insändare2024-01-14 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hjärt- och kärlsjukdomar och cancer är de två vanligaste dödsorsakerna i Region Sörmland. För att minska risken att drabbas av dessa sjukdomar behöver Region Sörmland en ny grön hälsostrategi som fokuserar på att öka konsumtionen av fullkorn, rotfrukter, baljväxter, nötter, grönsaker och frukt.

En nygjord studie vid Stanford med 22 par enäggstvillingar visar att en vegansk kost förbättrar hjärt- och kärlhälsan på bara åtta veckor. Studien har uppmärksammats av stora tidningar runt om i världen och just nu visas på Netflix-serien “You Are What You Eat: A Twin Experiment”.

Enligt Hjärt-Lungfonden bidrar hälsosamma matvanor till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Vi bör äta mer grönt, byta animaliskt fett mot växtbaserat samt äta mindre rött kött och chark. Cancerfonden skriver att hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag, helst vid varje måltid.

Region Sörmland bör ta ansvar för invånarnas välmående genom att införa en grön hälsostrategi. En sådan strategi skulle inte bara rädda liv, utan också bidra till att minska miljö- och klimatpåverkan.