Regionen: "Stolta över upprustningen av våra sjukhus"

Region Sörmland svarar på kritiken i insändaren "Regionen skyller alltid på motparten.”

Region Sörmland svarar på kritiken i insändaren "Regionen skyller alltid på motparten.”

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-04-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Regionen skyller alltid på motparten” (EK 29/3).

Hej Gunnar! 

Fleximat är ingen upphandling utan Region Sörmlands eget måltidssystem. Fleximat utgår från patientens behov, med syfte att erbjuda god mat och minska matsvinnet. Patienten väljer själv vad och när hen vill äta. Med flexibla måltider är det lättare att äta upp, och mat som hamnar i magen är medicin. Konceptet finns nu på Nyköpings lasarett och patienterna är mycket nöjda.

De gamla produktionsköken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset är inte anpassade till den flexibla maten. Det gamla måltidssystemet ”varm kantin” är personalkrävande och skapar stora mängder svinn. Det mest kostnadseffektiva sättet att införa Fleximat i hela regionen är att samla produktionen till det nya produktionsköket i Nyköping. Transporten av den kylda maten till övriga sjukhus ska ske miljövänligt och ge minsta möjliga svinn.

När det gäller den färdtjänstupphandling du åsyftar hade bolaget naturligtvis trafiktillstånd. Problem uppstod när bolaget fick det indraget, utan att informera oss. När det uppdagades gjordes snabbt en ny upphandling. 

Angående Optalmica så är det Region Uppsala som haft och sagt upp avtalet med dem. Vår region har tecknat avtal med Optalmica för att korta väntetiden för gråstarroperation fr.o.m. 1 april.  

Mälartågen och avtalet med SJ har alla intresserade kunnat läsa om på den här sidan alldeles nyligen i vår replik till Vänsterpartiet. 

Slutligen har det förhoppningsvis inte undgått någon att vi är stolta över upprustningen av våra sjukhus. Sörmland förtjänar modern sjukvård av högsta kvalitet.