Regionernas misslyckande med sjukvården

Insändare 3 juni 2022 07:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstingen har under åren misslyckats med sina uppdrag, främst inom sjukvården. Vad gör man då? Man startar regionerna. (Då kan man inte längre skylla på landstinget.)

Regionsbildningen kräver en ny organisation och vissa höjdare får ett lönepåslag. Att regionen inte klarar sjukvården, eller kommunikationerna bättre än på landstingstiden är av underordnad betydelse. 

Nu siktar man på nästa etapp: Storregionerna. Storregioner med spetskompetens utspridd över hela området.

Sörmland kanske går ihop med Örebro, Västmanland, Uppsala och Gävleborg. Höjdarna inom regionerna anser sig då få ett mycket större ansvar och måste kanske höja sina arvoden rejält.

Vad blir konsekvensen för patienten? Komplicerat benbrott- Åk till Gävle? Högt blodtryck- Åk till Örebro? Öroninflammation-Åk till Eskilstuna? Ont i ryggen- Åk till Katrineholm? KOL- Åk till Uppsala? Ögoninflammation- Åk till Västerås? Hög feber och hosta- Stanna hemma? Önskvärt blir väl att åka med Regionens tåg och bussar, om dom nu går?

Är det inte dags, innan det gått för långt, att sjukvården styrs centralt, blir jämlik över hela vårt avlånga land och styrs av sjukvårdskunniga personer på alla nivåer i organisationen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa