Riksdagens pensionsgrupp – ett demokratiskt skämt

Det är en skam ett av världens rikaste lände har 300 000 ”fattigpensionärer” som enligt EU:s norm lever under ”låg ekonomisk standard”, skriver Rolf Waltersson.

Det är en skam ett av världens rikaste lände har 300 000 ”fattigpensionärer” som enligt EU:s norm lever under ”låg ekonomisk standard”, skriver Rolf Waltersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-05-20 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en skam ett av världens rikaste lände har 300 000 ”fattigpensionärer” som enligt EU:s norm lever under ”låg ekonomisk standard”.

Nu har pensionsfrågan hamnat i fokus och kommer att bli en valfråga. Nu vill helt plötsligt alla partier satsa på pensionärerna.

Det började med uppgörelsen mellan S, V och MP som ger 1000 kronor skattefritt till ”fattigpensionärerna”, som oftast är kvinnor. Men dessa 1000 kronor räcker inte. Det behövs mera för att uppnå EU:s ”krav”.

Nu kontrar M, KD, L och SD med ett motbud som de påstår är bättre.

På detta har Annie Lööf (C) gått i taket. Hon kritiserar att sju partier nu ”rundar” riksdagens pensionsgrupp:

”Pensionsgruppen kom till för 25 år sedan för att man inte skulle ägna sig åt sifferbingo och valfläsk. Jag tycker regeringen och ansvarig minister måste ta sig samman och vårda pensionsgruppen...”, säger Annie Lööf.

Pensionsgruppen som kom till 1994 bestod av S, M, KD, Fp och C. V ställdes utanför därför att man inte stod bakom den nya pensionsreformen.

Nu läser jag att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ska kalla in pensionsgruppen för att försöka komma överens om hur pensionerna ska kunna höjas:

”Jag förutsätter nu att alla förslag läggs på bordet och att alla partier lägger prestigen åt sidan”, säger Martin Ådahl (C) enligt E-K 12 maj.

Problemet är dock att nu är det tre partier, V, MP och SD, som står utanför pensionsgruppen. Det betyder att nästan var tredje väljare, noga räknar 29,94 procent, står utan röst och representation när pensionsfrågorna behandlas och beslutas i riksdagens pensionsgrupp.

När S och MP bildade regering 2014, fick MP vara med på nåder i pensionsgruppen. Men det var under livliga protester från de borgerliga, som hotade att hoppa av. När MP lämnade regeringen i november 2021 hamnade man åter utanför pensionsgruppen.

Nu är frågan hur ”alla förslag läggs på bordet” när tre av åtta partier inte ens är inbjudna till detta bord.

Pensionsgruppen är ett misslyckande. Den borde läggas ner. Återför pensionsfrågorna till riksdagen där de debatteras och beslutas av alla partier inför öppen ridå.

Nu är det som när ny påve ska väljas. En vit rökslinga stiger upp och de fem partierna i pensionsgruppen förklarar: ”Nu har vi enats om ett beslut. Så här blir det”.