Rör inte det öppna intaget till VÄrnÀs behandlingshem

Ta Ert ansvar kommunpolitiker i Eskilstuna och hÄll fast vid det öppna intaget pÄ VÄrnÀs, skriver insÀndarskribenterna.

Ta Ert ansvar kommunpolitiker i Eskilstuna och hÄll fast vid det öppna intaget pÄ VÄrnÀs, skriver insÀndarskribenterna.

Foto: Roger Culmsee

InsÀndare2021-10-15 19:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi som skriver denna insĂ€ndare Ă€r kommuninnevĂ„nare i Eskilstuna, det som förenar oss Ă€r att vi gemensamt har ett problem – missbruk av alkohol och/eller narkotika. Vi kommer frĂ„n olika samhĂ€llsklasser och har kommit olika lĂ„ngt i vĂ„rt missbruk, men VĂ„rnĂ€s behandlingshem har gett oss tron pĂ„ ett liv i nykterhet. 

Det öppna intaget till VÄrnÀs behandlingshem som flera kommuner i Sörmland kan erbjuda sina kommuninnevÄnare, ger chansen till behandling tidigt i missbrukarkarriÀren samt att;

1. Som kommuninnevĂ„nare kan man sjĂ€lv ringa till VĂ„rnĂ€s, och snabbt komma till intagning. 2. Man ringer anonymt, ingen kontakt med sociala myndigheter osv. 3. Ingen registrering och vĂ€ntan pĂ„ beslut av nĂ„got utskott bestĂ„ende av politiker och tjĂ€nstemĂ€n. 

4. Behandlingen Ă€r intensiv och effektfull – till rimlig behandlingskostnad för kommunen. 5. Handlingsprogrammet som tillĂ€mpas i behandlingen Ă€r sjĂ€lsutvecklande. 

6. Patienten fĂ„r tillbaka sunda kostvanor. 7. Behandlingen Ă€r bĂ„de personlig och i grupp.8. Kompetent behandlingspersonal som sjĂ€lva genomgĂ„tt behandlingen. 9. Inslussning under behandlingen i AA-grupper pĂ„ hemmaplan, vilket Ă€r en av förberedelserna för hemkomsten. 10. Ej knuten till nĂ„gon politisk, religiös eller kommersiell rörelse. 11. Behandlingen fortsĂ€tter pĂ„ ”utsidan” efter vistelsen pĂ„ VĂ„rnĂ€s. Allt detta borde vara enastĂ„ende för kommunerna, bra behandling till rimliga kostnader.

Ett livslĂ„ngt efterskydd genom AA:s (Anonyma Alkoholister) och NA:s (Anonyma Narkomaner) verksamhet som finns i kommunen, och kostar inte kommunerna nĂ„gra skattepengar. Det öppna intaget skapar möjligheter för alla kommuninnevĂ„nare att enkelt söka vĂ„rd för sitt missbruk oavsett hur lĂ„ngt man kommit i sitt beroende av alkohol eller narkotika. 

 Men vad gör Eskilstuna kommun i ett försök att kapa kostnader?

Förslag ligger att slopa det öppna intaget VĂ„rnĂ€s. Motivet Ă€r att man ska fĂ„ bĂ€ttre kontroll över sin ekonomi. LĂ€gg av! Om ”Öppet intag” slopas för oss kommuninvĂ„nare i Eskilstuna kommun kommer kostnaderna att skena. Ska folk supa ner sig sĂ„ mycket sĂ„ tvĂ„ngslagar (LVM med fler) behöver anvĂ€ndas? DĂ„ kommer Ni politiker att se att kostnaderna drar ivĂ€g. 

 Politiker sluta nu.

 För det första, som missbrukare vet vi en sak – man kan inte sjĂ€lv, frĂ„ga oss vi vet. Vi har försök att sluta med missbruket pĂ„ egen hand hundratals gĂ„nger. Inget har gett oss sinnesro eller drogfrihet. Men det har det öppna intaget pĂ„ VĂ„rnĂ€s behandlingshem gjort. 

 Ta Ert ansvar kommunpolitiker i Eskilstuna och hĂ„ll fast vid det öppna intaget pĂ„ VĂ„rnĂ€s. 

 HĂ€lsningar frĂ„n:

Anonyma nyktra kommuninnevÄnare som genomgÄtt behandlingen pÄ VÄrnÀs, och Àr boende i Eskilstuna kommun och Àr aktiva i AA & NA.