Hur många kriser tål Eskilstuna?

S och M lovade satsa på förebyggande arbete för att komma tillrätta med ungdomsbrottsligheten. I stället varslar de förskolepersonal, skriver MP.

S och M lovade satsa på förebyggande arbete för att komma tillrätta med ungdomsbrottsligheten. I stället varslar de förskolepersonal, skriver MP.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Insändare2023-01-23 20:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den styrande majoriteten säger en sak och gör en annan. Efter valet kunde vi höra hur Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) planerade för att lösa trygghetsfrågorna i Eskilstuna, bland annat genom ett nytt fokus på trygga barn. Eskilstunas barn ska inte längre behöva växa upp till att skjuta på andra, lovade Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) storslaget. Nu skulle det tidigare arbetet med trygga unga kompletteras med fokus på barn 12 år och yngre. Helt rätt och något vi i Miljöpartiet sagt länge. Förebyggande arbete är avgörande om vi ska lyckas vända utvecklingen i Eskilstuna. Ska det förebyggande arbetet i sin tur lyckas måste det börja så tidigt som det bara går.

Den senaste nyheten om uppsägningar av så många som 75 personer inom förskolans verksamhet rimmar väldigt illa med den ambitionen. Mattan rycks bort från en redan väldigt ansträngd verksamhet. En verksamhet där personal sliter för att kunna göra sitt bästa för våra barn kommer att få slita ännu mer. 

Personalen är med rätta förtvivlade. Men det här kommer framför allt att påverka våra barn. De barn som behöver en trygg förskola för att vi ska lyckas förebygga problem längre fram. 

Särskilt sorgligt blir detta när vi läser om orsaken till varslen. Förutom minskade barnkullar spelar uteblivna statsbidrag och effektiviseringskrav en viktig roll. Det innebär alltså att kommunen förlitat sig på att låta verksamheten gå runt tack vare tidsbegränsade statsbidrag. Detta i ett läge där våra styrande sällan drar sig för att uttrycka att kommunens huvudansvar ska vara att sköta sin kärnverksamhet, speciellt när utförsäljning av kommunala bolag och dylikt kommer på tal. Hör förskolan inte till kommunens kärnverksamhet?

Vi ska satsa på trygga barn, säger S och M som styr i Eskilstuna. Vi ska dra ner på förskolan blir resultatet.

Vi ska vända utvecklingen i Eskilstuna, hävdar majoriteten (S och M) men blir svaret skyldiga på hur detta ska gå till.