S och SD monterar ner arbetslinjen – kvinnorna drabbas

Vi moderater vill se jobb före bidrag. Det Àr inte minst viktigt för de utrikes födda kvinnor. Skriver Josefin Malmqvist, riksdagsledamot (M) och ordförande Moderatkvinnorna med flera.

Vi moderater vill se jobb före bidrag. Det Àr inte minst viktigt för de utrikes födda kvinnor. Skriver Josefin Malmqvist, riksdagsledamot (M) och ordförande Moderatkvinnorna med flera.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

InsÀndare2020-08-27 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Coronakrisen övergĂ„r nu alltmer i en arbetslöshetskris, men istĂ€llet för nödvĂ€ndiga reformer sĂ„ att fler kommer i jobb prioriterar Socialdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, höjda bidrag. Det riskerar att bli förödande för Sverige. 

I inget annat EU-land ökade arbetslösheten under juni mer Ă€n i Sverige. Arbetslösheten var den sjĂ€tte högsta i EU och lĂ„ngt frĂ„n regeringens tidigare mĂ„l om lĂ€gst arbetslöshet i EU Ă„r 2020. Arbetsförmedlingen spĂ„r en arbetslöshet pĂ„ över 600 000 arbetslösa i början av nĂ€sta Ă„r.

HÄrdast drabbas utrikes födda kvinnor, ofta med kort utbildningsbakgrund, som redan innan krisen stod lÀngst frÄn arbetsmarknaden. Dessa kvinnor riskerar att hamna i ett permanent utanförskap, som dessutom gÄr i arv till kommande generationer.

Riksdagens utredningstjĂ€nst slog nyligen fast att regeringens chockhöjda bidragsnivĂ„er under coronakrisen pĂ„ sikt ökar arbetslösheten med i storleksordningen 40 000 personer. 

IstÀllet för höjda bidrag behöver Sverige:

Bidragstak och krav pĂ„ heltidsaktivering för de som fĂ„r bidrag. 

SkÀrpta krav pÄ att lÀra sig svenska och att utbilda sig, för att möta arbetsmarknadens behov.

SÀnkta skatter pÄ lÄga inkomster, sÄ att det alltid lönar sig att jobba.

Vi moderater vill se jobb före bidrag. Det Àr inte minst viktigt för de utrikes födda kvinnor som riskerar att lÄsas fast i ett permanent utanförskap. Arbete Àr en frihetsfrÄga, inte minst för hÄrt arbetande kvinnor som med en lön fÄr makt och möjlighet till sjÀlvbestÀmmande över sitt eget liv. De behöver ett jobb, inte höjda bidrag.