S slirar på sanningen om pensionerna

Insändare 22 juli 2022 20:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare den 19 juli slår sig Tobias Baudin (S) och Hans Ekström (S) för bröstet och hävdar; ”vi socialdemokrater har drivit på för höjda pensioner och nyligen fick vi igenom vårt förslag i riksdagen om en höjning av garantipensionen med 1 000 kronor”.

Sanningen är ju den att det var Vänsterpartiet som ställde kravet att pensionärer med de lägsta pensionerna skulle få 1 000 kronor skattefritt genom en höjning av garantitillägget. Det var ett villkor för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Ett förslag som dåvarande regeringen S och Mp tillsammans med V enades om.

Om inte V ställt det kravet hade nog inte pensionsfrågan hamnat i hetluften. Men det är snart val och då värnar helt plötsligt alla partier om pensionärerna.

Men eftersom C och dess ”mittenextremistiska” partiledare Annie Lööf lider av bacillskräck som innebär att hon inte ens vågar komma i närheten av en vänsterpartist, satte hon sig på tvären. ”V ska inte ha något som helst inflytande”, är hennes paroll när hon stoppar huvet i gödselstacken för att slippa se den parlamentariska verkligheten.

Högerpartierna kontrade med ett eget förslag som också skulle ge höjda pensioner. Men inte alls lika mycket till fattigpensionärerna. Minns jag rätt skulle fattigpensionärerna få 600 kronor minus skatt med högerpartiernas förslag.

Det blev rena rama cirkusen i riksdagen som slutade med att S och C kohandlade bakom kulisserna, och bakom ryggen på V och Mp, och kom fram till en kompromiss som enligt Annie Lööf innebar att det förhatliga ”Nooshi-tilläget” ströks. En kompromiss som även V och Mp ställde sig bakom som det ”minst dåliga” förslaget av de två.

Nu blev det 1 000 kronor minus skatt till fattigpensionärerna. Alltså ett sämre förslag för de allra fattigaste pensionärerna jämfört med det ursprungliga.

Om nu S hela tiden ”drivit på” för höjda pensioner, varför har vi då fortfarande 300 000 ”fattigpensionärer” i Sverige, ett av världens rikaste länder? Riksdagens pensionsgrupp, där S har ordförandeposten och där bara fem av de åtta riksdagspartierna får vara med, har ju haft nästan 30 år på sig att lösa denna skam.

Den senaste tidens kaosartade cirkus om pensionerna visar att pensionsgruppen har misslyckats totalt. Förhoppningsvis är den nu död och begraven, saknad möjligen av Annie Lööf som kräver att pensionsfrågor måste hanteras av denna misslyckade pensionsgrupp.

Om herrar Baudin och Ekström är det minsta ödmjuka inför sanningen kunde de dela med sig lite av glädjen och berömmet i stället för att slå sig för bröstet och säga ”det är vi socialdemokrater som drivit på för höjda pensioner”.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa