SĂ„ kan du hemmafixa smartare i sommar

Martin Freland, Cramo AB, tipsar om hur du kan hemmafixa smartare i sommar.

Martin Freland, Cramo AB, tipsar om hur du kan hemmafixa smartare i sommar.

Foto: Janerik Henriksson (TT)/Pressbild

InsÀndare2024-06-22 19:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under semestern Ă€r det mĂ„nga som passar pĂ„ att fixa och dona med hus och trĂ€dgĂ„rd. Bara i Sörmland finns det nĂ€stan 60 000 smĂ„husĂ€gare som kanske planerar att bygga altan, mĂ„la om fasaden eller lĂ€gga ny trall pĂ„ uteplatsen. SĂ€songen gör att butiker försöker locka hĂ€ndiga hemmafixare att slĂ„ till pĂ„ ytterligare ett ”bra-att-ha-verktyg”.

Samtidigt vet vi att mĂ„nga av de verktyg som i stunden kanske kĂ€nns nödvĂ€ndiga snart kommer att samla damm pĂ„ en hylla i garaget eller förrĂ„det. Faktum Ă€r att den genomsnittliga borrmaskinen inte anvĂ€nds mer Ă€n 18 minuter under sin livslĂ€ngd. Och eftersom produktionen av en vanlig borrmaskin ger upphov till hela 51 kilo avfall lĂ€mnar den ett stort avtryck pĂ„ miljö och klimat. Det Ă€r inte hĂ„llbart för nĂ„got som mest blir stĂ„ende. 

Dessutom innebÀr mÄnga renoveringsprojekt att vi river ut och slÀnger material till förmÄn för att köpa nytt. I snitt gör sig sörmlÀnningarna av med 178 kilo grovavfall per person och Är. Det kan handla om gamla möbler eller överblivet byggmaterial, resurser som mÄnga gÄnger skulle kunna ÄteranvÀndas.

Enligt FN beror nÀstan hÀlften av vÀrldens klimatutslÀpp pÄ att vi utvinner nya rÄvaror till alla prylar vi behöver. För att bli mer hÄllbara behöver vi minska vÄr konsumtion och ta tillvara de resurser vi redan har. I en tid nÀr mÄnga hushÄll kÀmpar med ökande kostnader Àr det dessutom extra viktigt att tÀnka förnuftigt kring utgifterna.

Genom att planera smart och göra kloka val kan hemmafixande sörmlÀnningar göra bÄde miljön och plÄnboken en tjÀnst. HÀr Àr tre enkla tips:

  • Hyr eller lĂ„na verktyg. Genom att hyra den utrustning du behöver, eller lĂ„na verktyg av vĂ€nner och grannar, kan du bĂ„de bidra till minskade klimatutslĂ€pp och fĂ„ pengar över till annat.
  • ÅteranvĂ€nd material. I mĂ„nga renoveringsprojekt gĂ„r fullt fungerande material till spillo helt i onödan. Sök pĂ„ nĂ€tet efter information om hur du kan Ă„teranvĂ€nda material nĂ€r du renoverar eller be om rĂ„d i din bygghandel.
  • Sortera avfallet. Oavsett hur mycket man Ă„teranvĂ€nder resulterar hemmafixet oftast i nĂ„gon typ av avfall. Det kan handla om trasig elektronik, fĂ€rgslattar eller byggskrĂ€p som inte kan Ă„terbrukas. Genom att ta med avfallet till Ă„tervinningscentralen ser du till att farliga Ă€mnen inte hamnar i naturen och att vĂ€rdefulla rĂ„varor Ă„tervinns.

Vi vet att mÄnga vill ta hÀnsyn till bÄde miljö och plÄnbok nÀr de renoverar hemma. Genom att tÀnka till ett extra varv under förberedelserna kan fler sörmlÀnningar njuta av ett hÄllbart hemmafixande i sommar.