Så kan vi får stopp på upploppen

Ge poliserna gevär liknande de som används vid piantball och utrusta dem utöver färg även med stinkande lukt, skriver "Jan Em"
Bilden: Två bilar brinner på en parkering vid Ringdansen centrum, i samband med upplopp i Navestad  i Norrköping på påskdagen.

Ge poliserna gevär liknande de som används vid piantball och utrusta dem utöver färg även med stinkande lukt, skriver "Jan Em" Bilden: Två bilar brinner på en parkering vid Ringdansen centrum, i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på påskdagen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2022-04-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste dagarna har man kunnat se ruskiga bilder från olika platser i landet. Mobb som kastar sten på poliser och bränner bilar utan hänsyn till andras egendom. Då livstid finns i straffskalan för upplopp så man kan inte yrka på hårdare straff.

Jag har ett förslag som jag tycker skulle vara bra och som skulle ge polisen ett verktyg utöver tjänstevapnet. I paintball skjuter ju deltagarna på varandra med färgpatroner för att markera att de är träffade. Min tanke är att poliserna utrustas med något liknande gevär och utöver färg i patronerna kan det vara en stinkande lukt, typ skunk eller ruttna ägg. Färgen och lukten skulle sitta i flera dagar och inte gå bort med handtvätt. Allmänheten kan sedan få ett telefonnummer dit man kan ringa anonymt och rapportera om personer som ”stinker” och har färg på sig.

De som blir ertappade ska få dagsböter och omvänd straffrabatt ska gälla. Exempelvis får en person som har fått 1 000 kronor i böter första gången, 2 000 kronor nästa gång osv. Upprepas det för många gånger ska personen beläggas med tillträdesförbud, vilket innebär att personen kan arresteras direkt och tas i förvar dubbel LOB-tid.

Om mitt förslag skulle vara möjligt att genomföra behövs det göras lagändringar och då bör man ha med att ingen person kan få ersättning för förstörda kläder vid sådana här tillfällen. 

Detta för att de nyfikna ska hålla sig borta från upplopp. De som drabbas av förstörda kläder är de som medvetet deltar i förstörelser och vandalism och för dem ska de kosta.