Sabotaget mot Nord Stream – några funderingar

Insändare 4 oktober 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sabotage mot och gasläckorna nu i Nord Stream 1 och 2 - oavsett vem som gjort det borde få till följd att man seriöst överväger att åtminstone delvis skrotar beroendet av sabotageriskiga pipelines och satsar mer på LNG-fartyg och teknikutveckling.

Den andra sidan av myntet är dock att en LNG-terminal kostar ca 55 miljarder att bygga. Ett LNG-fartyg kostar ca 2,5 miljarder.

DNV har utrett LNG-terminalbehovet inom EU. Och i den utredningen kom de fram till att det behöver byggas 17 sådana terminaler. Så det kostar en rejäl summa eftersom varje terminal kostar ca 55 miljarder. 

Det kan jämföra med Nord Stream 2 som kostat 100 miljarder att bygga och kräver inga fartyg. Däremot visst underhåll och övervakning av ledningen på havsbotten. Utöver då att kapaciteten i transporten av gasen är mycket högre i förhållande till investeringskostnaderna än med LNG-fartyg. Priset för att nu laga Nord Stream 1 och 2-läckorna lär väl bli så där 6-8 miljarder. Troligen inte mer.

Men Tyskland är nu i färd med att investera i fyra LNG terminaler och fartyg för att slippa beroendet av den Putin-ryska gasen via Nord Stream. Utöver då att satsa ännu mer på vindkraft och driva vidare de kvarvarande kärnkraftverken.

När det så gäller själva sabotaget mot gasledningen så lär vi tids nog få veta mer. En första indikator får vi när man redovisar fartygsrörelserna i området vid den aktuella tidpunkten. Men många kan ha intresse av att ytterligare öka instabiliteten i spåren av Ukraina-kriget som går så uselt för Putin. Och med en kanske fördjupad ekonomisk recession som följd i Europa. Men ändå: varför skulle ryssarna spränga sin egen ledning? Finns väl ingen logik I det? Borde rimligen inte men utesluta det går heller inte. Detta trots att de ju har möjligheten att bara stänga kranen. Men sannolikt är ju också att Nord Stream-ledningarna aldrig mer kommer till praktisk användning mer. Men många olika spekulationer finns men i bästa fall får vi, tids nog, veta vem som kan ha genomfört det här sabotaget. Eller kanske aldrig får veta helt säkert.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa