Säg nej tack till julklappar och gratis kaffe

Skribenten förstår inte varför anställda "måste" få julklappar och gratis kaffe.

Skribenten förstår inte varför anställda "måste" få julklappar och gratis kaffe.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Insändare2023-12-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dessa tider med besparingar, särskilt inom kommun och region där varje krona är en tillgång, är det märkligt att arbetsgivare än idag ger varje anställd en julklapp. Att lägga enorma summor på klappar till vuxna är för mig en gåta!

Lägg dessa enorma pengar på till exempel friskvård för personalen i stället, eller en gemensam trevlig sammankomst under året där alla bidrar med kostnad och arbetskraft. Betydligt personligare och trevligare att göra något tillsammans än en opersonlig julklapp.

Alla vill bli uppskattade för sitt arbete och slit under året, men ett konstlat paket från arbetsgivaren är inte att bli personligt uppskattad med genuin omtanke, låt istället uppskattningen komma när helst på året till exempel efter en tuff period eller ett gott resultat. Det känns betydligt mer ärligt än en anonym klapp som läggs på hög i ett skåp, ges bort eller säljs på nätet.

Varför lägga tid, stora resurser/summor på detta med julklappar när vi redan har så oerhört mycket, som ett arbete att gå till, absolut ingen självklarhet för många idag, men tydligen är traditionen stark och det går tydligen inte att släppa taget om den inom arbetslivet utan det ska ges julklappar till höger och vänster för stora kostnader när så många har det tufft runt omkring oss, både här hemma och i vår omvärld.

En fin tanke i dessa mörka dystra tider är att lägga dessa enorma julklappspengar på välgörenhet istället, något som kommer till glädje och tacksamhet för så många!

Att bli sedd och uppskattad under året, absolut, men inte genom en märklig tradition där de anställda tar för givet, kräver att få ett paket av tomten med avsändare sin arbetsgivare!

En annan tanke som slår mig gällande att ta för givet är en gammal tradition som tydligen lever kvar än idag, trots tuffa besparingar: att arbetsgivaren står för kaffe/te till sina anställda. Varför det, undrar jag?

Många arbetsgivare har idag tagit bort denna förmån särskilt inom kommun och region, tumme upp! Låt personalen själva stå för sitt kaffedrickande, troligtvis hälls det inte ut så mycket kaffe i slasken om de själva betalt kaffepaketet.

Låt de som dricker kaffe/te lägga en summa varje månad så blir det mer rättvist mot alla de som varken dricker kaffe eller te utan får hålla tillgodo med kranvatten eller medhavd dryck.

Det finns många gamla traditioner inom arbetslivet som kan ses över och moderniseras och därmed få skattepengarna att räcka till så mycket annat mer behövligt inom exempelvis vård och omsorg samt skola.