Vårdförbundet organiserar majoriteten av Sveriges röntgensjuksköterskor och den 8:e november firades yrkesdagen för denna viktiga yrkesgrupp över hela världen. Vi gör undersökningar av skelett, leder och organ med hjälp av datortomografi (CT), magnetkamera (MR), mammografi och ultraljud – och vi säkrar att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen.
Det är lätt att förstå varför vårdmaskineriet ”hackar” när det inte finns tillräckligt många legitimerade röntgensjuksköterskor. Nära nio av tio arbetsgivare och 18 av 21 regioner har i dag brist på röntgensjuksköterskor. Dessutom är hela 47 procent av de sysselsatta i yrket över 55 år och går snart i pension. Skillnaden är också stor mellan regionerna vad gäller antalet röntgensjuksköterskor/100 000 invånare. Region Gotland har lägst tillgång med 19 röntgensjuksköterskor/100 000 invånare, jämfört med Västerbotten som med sina 65 ligger bäst till. Snittet i landet ligger på 37 och här i vår region Sörmland har vi 33. Därför föreslår Vårdförbundet;
• Arbetsgivare i regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att behålla och locka fler till yrket.
• Inför nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. I takt med att vården utvecklas behöver personalens kompetenser utvecklas.
• Låt oss ta en nyckelroll inom digitalisering, mobilisering och teknikutveckling, för att bidra till att vården moderniseras och flyttar närmare individen.