Samarabete över alla blockgränser nödvändig

Den riksdagsledamot, som inte vill delta i öppet samtal med alla i den riksdag svenska folket valt, är olämplig för sitt uppdrag, skriver signaturen "S.G.Daun".

Den riksdagsledamot, som inte vill delta i öppet samtal med alla i den riksdag svenska folket valt, är olämplig för sitt uppdrag, skriver signaturen "S.G.Daun".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-05-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försoning är en förutsättning för vår överlevnad! Den riksdagsledamot, som inte vill delta i öppet samtal med alla i den riksdag svenska folket valt, är olämplig för sitt uppdrag.

Det ligger i de politiska partiernas natur att alltid se fel och brister i oppositionen. På samma sätt som individen har en outplånlig tendens att göra sig av med allt som hon inte kan och vill veta något om sig själv genom att pracka på det på någon annan.

Ingenting har en mer splittrande och främmande effekt på samhället än denna moraliska självbelåtenhet och brist på ansvar. Och ingenting gynnar förståelse och försoning mer än ömsesidig tillbakadragande av projektioner.

Denna nödvändiga korrigering kräver självkritik – för alla inblandade. Förutsättningen för att förstå en ideologi är att också begripa dess motsats. Huruvida de ”kommunikationsovilliga” riksdagsmännen grundar sin inställning på dessa kriterier eller ej, får vi nog aldrig veta.

Men för oss väljare är det av stor betydelse alla ledamöter i rikets riksdag ALLTID är villiga att aktivt deltaga i alla debatter som förekommer där. I vart fall aldrig avstå från dem därför att de ogillar ett visst parti.

Det är i riksdagen (är det tänkt) som landets politiska elit ska debattera åsikter som företrädare för sina partier. Och genom förståelse och försoning genom aktivt lyssnande enas om de beslut som bäst gynnar Svea rike! INTE PÅ NÅGOT ANNAT!

Utöver Coronaproblemet så har vi ett antal samhällsproblem, som alla partier torde kunna vara överens om är stora problem. Exempelvis våldet, vården och skolan. Enligt den senaste BRÅ-rapporten har Sverige Europas flesta dödsskjutningar sedan 2018.

Som medborgare anser jag att riksdagens partier för länge sedan borde ha kommit överens om lösningar på dessa frågor, som skulle ha gjort livet bättre för hela samhället. Förutsättningen för detta hade varit att våra folkvalda riksdagsledamöter insett att snöd partipolitik är ett hinder och samarbete över alla blockgränser nödvändig i en kris.

Så har ännu inte skett och det är en oursäktlig skandal!