Hundar i parker sanitär olägenhet

Skylten med en minimal bild på en överstruken hund är nästintill omöjlig att se, särskilt för hundägarna.

Skylten med en minimal bild på en överstruken hund är nästintill omöjlig att se, särskilt för hundägarna.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2024-08-01 05:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har försökt felanmäla och be Eskilstuna kommun om en skylt i min lokala park som undanbeder rastning av hundar inne i parken. Detta då jag dagligen ser pensionärer sitta och vila i gröngräset samt små barn springa, rulla runt och hjula på samma gräsyta innehållande både urin och avföring från hundar, då det rastas hundar i gröngräset från morgon till kväll.

Vad har hänt med hundägarnas vett och etikett i den offentliga miljön? Varför tänker man inte på den sanitära olägenheten i att låta hunden göra ifrån sig på en plats för picknick och lek?

Min kontakt med Eskilstuna kommun resulterade i att jag hänvisades till en minimal skylt som sitter uppe redan, vänd in mot sandlådan, långt från hundägarnas blickar och med en minimal bild på en överkryssad hund. Det tog mig en lång stund att ens upptäcka skylten trots att jag då kände till dess existens, därmed bör det alltså vara snudd på en omöjlighet att hundägarna ska få syn på denna. 

Efter ytterligare kommunikation med Eskilstuna kommun kring detta fick jag svaret att de håller med om problemet, men att "vi har dock ingen möjlighet att skylta eller hänvisa hundar till olika platser. Ansvaret faller på varje enskild individ att plocka upp efter sin hund, kasta skräp i papperskorgen osv."

Med andra ord skulle ingen extra skylt komma upp då Eskilstuna kommun anser att det blir för mycket arbete. Detta är tråkigt eftersom det uppenbarligen finns ett behov att påminna medborgarna om vett och etikett i offentlig miljö. 

Jag vill därför med denna insändare ge hundägare en tankeställare. Anlagda parkmiljöer är till för rekreation för oss alla, men gräsytorna ska kunna nyttjas för picknick och lek, vilket inte blir trevligt om hundar uträttat sina behov där. Man kan låta sin hund gå på stigarna genom parken, men inte rasta den på gräsmattan och låta den utföra sina behov där. 

Vi är många som inte har en egen trädgård att vistas i utan är utlämnade till rekreation i den offentliga miljön. De flesta hundägare skulle säkerligen inte låta hunden uträtta behoven i den egna trädgården och samma princip borde gälla i allmänna parker!