Sänk elbidraget för boende i norr

Insändare 19 januari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför ska vi som bor i södra Sverige straffas med skyhöga elpriser jämfört med boende i norr på grund av att våra styrande politiker inte kan tillhandahålla ett fungerande elnät som klarar elleveransen.
Elpriset borde vara detsamma oavsett var i landet man bor. Som det är nu betalar alltid boende i norr, inom elområde SE1 och SE2, en bråkdel av vad vi i söder betalar. 

Nu tänker man till råga på allt, på grund av de höga elpriserna, ge samma kompensation till hushåll i hela landet. Hushållen i södra Sverige, som haft de värsta elräkningarna i vinter, kommer alltså inte att få mer kompensation än hushållen i norr enligt energiministern.

Det här slår ju helt fel. Om man tittar på elbörsen Nord Pool, så var elpriset för december i norr, elområde SE1, 66,7 öre/kWh och här i söder, elområde SE3, 180,7 öre/kWh. Vi betalade alltså 1 krona och 14 öre mer per kWh.

Det rimliga vore väl då att bidraget borde vara mycket högre för boende i söder än i norr. Sänk alltså bidraget till hushållen i norr och öka i stället bidraget till hushållen i söder. Är man villaägare med elvärme och är låginkomsttagare eller pensionär så är oron stor att man inte kommer att klara av elräkningarna framöver.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa