Svar till signaturen ”En enkel man av folket” (Eskilstuna-Kuriren 2022-11-10)
I Eskilstuna gäller plan- och bygglagen, precis som i resten av landet. Godtyckliga rivningslov och bygglov blir det, om vi till exempel inte hade följt lagen om rivning av skorsten vid gamla Tunaforsfabriken.
Det du benämner ”jättelyxbygget” vid Hjälmaren är ett bygglov som tagits på delegation av förvaltningen. I efterhand har nämnden bedömt att marken redan var tagen i anspråk, så strandskyddsdispens kunde medges. Här pågår ett rättsärende och jag väljer att inte föregå den processen.
För bryggorna vid Mälarbaden finns det detaljplaner som är antagna under 1980- och 1990-talet. Vid tolkning av detaljplanerna kan man förstå att kommunens andemening där och då var att vissa bryggor skulle medges. Nu har Miljö- och räddningsnämnden ansvaret för tillsyn och nämnden har funnit bryggor som är byggda i enlighet med tidigare tolkning. Det har även hittat bryggor som direkt strider mot detaljplan, och här gäller det att varje enskilt ärende synas utifrån förutsättningar på just den fastigheten.
När det gäller tillfälliga bygglov är det så att byggnaden ska vara nedmonterad och flyttat till det datum som är satt. Att de som är ansvariga för att riva byggnaden inte följer beslutet är tråkigt och självklart ska dialog ske med dem. Dock kan vi inte göra tillsyn, eller starta ett ärende, förrän datumet har passerat och då måste vi starta och handlägga ärendet. Här säger lagen att de som har verksamheten har möjlighet att vidtaga rättelse; de har alltså möjlighet att använda vår handläggningstid till rivning.
Att tillåta en wakeboard-bana i Eskilstunaån är ett beslut av kommunfullmäktige, alltså det högst beslutande organet i kommunen. När fullmäktige fattat ett beslut innebär det att vi i nämnderna får förhålla oss till det. I detta ärende har flera nämnder samt länsstyrelsen varit inblandade och jag personligen tycker att det har varit ett bra inslag i vårt å-rum. Jag har sett gammal som ung som stått och tittat på åkare och stannat där och ätit en glass eller tagit en kaffe.
Slutligen vill jag betona att stadsbyggnadsnämnden måste se varje ärende utifrån förutsättningarna på just den platsen. Vi tar väldigt sällan ordförandebeslut under en mandatperiod, i stort sett samtliga beslut fattas av nämnden i enlighet med vår delegationsordning.