SD hatar studieförbunden (i alla fall ABF)

Varför pekar debattörerna ut just ABF, frågar sig insändarskribenten Rolf Waltersson.

Varför pekar debattörerna ut just ABF, frågar sig insändarskribenten Rolf Waltersson.

Foto: Vilhelm Stokstad (TT)

Insändare2023-11-19 19:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ”Stopp för studieförbundens korruption och bidragsfusk”, publicerad tidigare i november.

7 november går fem företrädare från SD till storms mot studieförbunden som påstås fuska med bidragen i ”enorm skala”. Även om angreppen riktar sig mot alla studieförbund, siktar man främst på ABF som är knutet till Socialdemokraterna.

Kan ju nämna att vi har:

  • Medborgarskolan, knuten till (M)
  • Vuxenskolan, knuten till bl.a. (C), (Mp) och (L)
  • Studieförbundet Bilda, knuten till en rad frikyrkliga förbund
  • Studiefrämjandet har medlemsorganisationer som Fältbiologerna, Svenska Turistföreningen och Svenska Jägareförbundet

Som grund för angreppen mot folkbildningen hänvisar man till Riksrevisionen som i en granskning kommer fram till att studieförbunden ”brister i alla led” när det gäller redovisning av underlag för studiecirklar. Och det är allvarligt nog.

Men på en fråga om hur mycket pengar som försvinner i reda summor eller i procent av de 1,8 miljarderna som statsanslagen ligger på, svarar revisionsdirektör Ann-Mari Skorpen:

”Nej det har vi inte beräknat. Men vi ser risk för att pengar går till annat än folkbildning....”

För att komma tillrätta med fusket i ”enorm skala” har SD-regeringen dragit ner statsbidragen nästa år med 350 miljoner. Året därpå med 350 miljoner och 2026 med 500 miljoner.

2026 återstår endast 700 miljoner av de 1,8 miljarderna. Det är rena slakten på folkbildningen.

Riksrevisionen pekar inte heller ut något studieförbund. Varför pekar då debattörerna ut ABF och som värst av alla? Vet ni något som Riksrevisionen inte vet?

Det handlar om ideologi från SD:s sida. Man hatar studieförbunden (i alla fall ABF) och tycker att folkbildning är löjligt. Därför ger man sig även på Folkhögskolorna som också får kraftigt nedskurna anslag.

Fusk med bidrag kan aldrig accepteras. Och det ska bekämpas varhelst det förekommer. Men jag fattar inte hur SD-regeringen tänker. Det fuskas också med mycket annat, till exempel Rot-bidragen. Men där går man inte in och stryper åt. Tvärtom så höjer man gränsen från 50 000 till 75 000 per person och år. En höjning med 50 procent.

Riksrevisionen håller på med en granskning av fusket med Rot-bidrag. Resultatet kommer att presenteras i en rapport i december i år.

Varför inväntade man inte resultatet av denna granskning? 2022 kostade Rot-avdraget 11,8 miljarder, vilket är nästan 7 gånger mer än bidragen till studieförbunden. Där finns en hel del att ”plocka hem” för de som vill fuska. Att det fuskas kan vi vara ganska säkra på. Om det fuskas i ”enorm skala” vet nog ingen.

På tal om att ”falla för frestelsen”. Några exempel:

Mona Sahlin (S) fick löpa gatlopp när hon betalade en Toblerone med statens kontokort i stället för sitt privata.

Riksdagsmannen Erik Bengtzboe (M) fuskade till sig 158 000 genom att felaktigt skriva sig som boende i sin mammas fallfärdiga lilla sommarstuga i Nyköping. Nu jobbar han, hör och häpna, som chefsekonom för Skattebetalarnas förening.

Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (SD) hoppade av partiet och blev politisk vilde. Hon kvitterade ut 62 400 i månaden från riksdagen utan att sätta sin fot i riksdagshuset.