Ta avstånd från trollfabriker, Björn Karlsson (SD)!

Förtroendevalda har ett ansvar att arbeta för att stärka demokratin, inte att undergräva den.

Förtroendevalda har ett ansvar att arbeta för att stärka demokratin, inte att undergräva den.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Insändare2024-05-25 04:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Strängnäs, Björn Karlsson, vägrar kommentera Kalla Faktas avslöjande om partiets trollfabriker i Strengnäs Tidning den 18 maj. Han hänvisar till att han endast sysslar med lokalpolitik och att frågan därför inte rör honom. En naturlig fråga uppstår då: när befriades lokalpolitiken från demokratifrågorna?

Trollfabriker arbetar genom att skapa och sprida falska nyheter och manipulativa narrativ som syftar till att vilseleda och så splittring. Deras agerande undergräver vår demokrati genom att göra det svårt för människor att skilja sanning från lögn. När dessa aktiviteter kopplas till ett politiskt parti blir faran ännu större eftersom det innebär att desinformation används som ett verktyg för politisk vinning.

Det bryter helt mot hur politiska samtal bör ske i ett demokratiskt samhälle och det är långt under den lägstanivå man kan förvänta sig. Liberalerna är tydliga med att vi inte tolererar detta och går nationellt fram med konkreta förslag för att få ett stopp för partiers anonyma trollkonton.

Att Björn Karlsson väljer att inte kommentera väcker frågor om hans inställning till transparens och ansvarstagande. Förtroendevalda har ett ansvar att arbeta för att stärka demokratin, inte att undergräva den. När Björn Karlsson väljer att vara tyst signalerar det antingen ett godkännande av dessa metoder eller ett förbluffande stort ointresse för frågan; båda alternativen är lika allvarliga. Björn Karlsson och Sverigedemokraterna i Strängnäs bör omedelbart klargöra sin ståndpunkt och ta avstånd från all form av desinformation.