SD vill inte ta bort valfriheten

För oss är valfriheten oerhört viktig att behålla så att de som behöver hemtjänst själva kan välja kommunal eller privat utförande av hemtjänst, skriver fyra Sverigedemokrater från Strängnäs.

För oss är valfriheten oerhört viktig att behålla så att de som behöver hemtjänst själva kan välja kommunal eller privat utförande av hemtjänst, skriver fyra Sverigedemokrater från Strängnäs.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-03-05 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiska majoriteten i Strängnäs vill ta bort LOV (Lagen om valfrihet) inom hemtjänsten och istället göra en upphandling där kommunen har 50 procent och en privat utövare övriga 50 procenten. Som orsak anges höga kostnader för den kommunala hemtjänsten. Bra att veta är då att de privata aktörerna inte har dessa höga kostnader. Intressant är också att vid senaste undersökningen så var över 90 procent nöjda och mycket nöjda med den hemtjänst man har. 

Här borde man istället se över vad privata hemtjänstföretagen gör som kan bibehålla hög kvalité, nöjda äldre och inte de höga kostnader som kommunal hemtjänst har. Hjulet behöver ju inte uppfinnas ännu en gång.

Vi tycker detta är fel väg att gå. För oss är valfriheten oerhört viktig att behålla så att de som behöver hemtjänst själva kan välja kommunal eller privat utförande av hemtjänst. 

Vi Sverigedemokrater har föregående år i riksdagen motionerat att LOV bör göras obligatorisk för äldreomsorg i landets alla kommuner. För oss är det allra viktigast att alla äldre och de med funktionsnedsättning får bästa möjliga omsorg och att alla känner att man är fri att välja, precis som man själv önskar. Man måste få kunna byta personal eller företag om man inte känner att det fungerar.

Kvalité för de som behöver omsorg får aldrig riskera att försämras. Vi anser att är det något kommunen ska lägga sina resurser på så är det just vård och omsorg av barn och äldre och inom LSS.