Skandal att avfärda processen som en "parodi"

Senior Materials i Svista i Eskilstuna. Arkivbild.

Senior Materials i Svista i Eskilstuna. Arkivbild.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-07-03 11:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna vår har vi, som alltid, kunnat följa Eskilstunas lokalpolitiska grumligheter i Kuriren, och även vissa politikers intensiva ”arbete” i kommentarsfälten till ledare och insändare. Man skulle tro det fanns viktigare saker att göra, till exempel att förhindra att 900 ton livsfarlig metylenklorid ska släppas ut i Eskilstuna varje år.

I morse satte jag kaffet i halsen när jag läste Emma Wanges ledare om Senior Materials och kommunens beteende kring processen att få använda vansinniga 2770 ton (!) metylenklorid under en period på två år. 900 av dessa ton får även släppas ut i luften varje år.

Wange berättar om hur kemikalien förbjöds i Sverige 1996, att dispens kan ges, och att det år 2022 användes 10 ton metylenklorid inom industrin i HELA Sverige. Nu kommer alltså utsläppen hundradubblas, i lilla Eskilstuna, allt i etableringen av nya jobbs namn. Och i den gröna omställningens namn. (Detta är ingen grön omställning, detta är en omställning som gör att vi människor kan fortsätta leva som vi gör utan att offra annat än det fossila bränslet, och den omställningen är varken hållbar eller etisk. Men nog om det, det är en annan insändare.)

Vidare kommer det fram att de involverade tycker att processen att få alla tillstånd varit onödigt svår och omfattande – vilket en process som detta naturligtvis borde vara, då utsläpp av metylenklorid kan leda till större förekomst av ”cancer, fosterskador, demens, missfall och neurologiska skador”. 

Eller? I stället för att förfäras över informationen som sedan ”dök upp” efter kommunens intensiva lobbande för att få det kinesiska företagets verksamhet hit, har Jimmy Jansson bara förfärats av den ”byråkratiska parodi” som processen varit. 

Vi har alltså folkvalda styrande politiker som kallar den process som ska skydda oss människor, folket, från förhöjda risker för cancer, demens, missfall och andra hemskheter för en ”parodi” (Eskilstuna-Kuriren april 2023), och som spelar med och på kommunens höga arbetsledighet och industriella självbild. I stället för att säga: ”Vi har blivit lurade, det skulle vara en sluten process där inga utsläpp skulle förkomma”, används härskartekniker och avledningsmanöver som att alternativet är att ”[…] börja säga nej till jobb i Sverige och successivt avveckla välfärdsstaten och industrin [...]”. (Dagens Arbete 27 juni)

Välfärdsstaten står och faller helt enkelt inte med dessa jobb, tror Jansson att vi köper den retoriken? 

Och är det så som Jansson säger, att kommunen inget vetat, vem är det då som inte gjort sitt jobb? 

Det är skandal att man som kommunens ”överste” så arrogant och nedlåtande kan avfärda processer som skyddar människor och natur från irreversibel skada. 

Och innan du i kommentarsfältet svarar att det inte är du som gett tillstånden, uppmanar jag dig att läsa om min insändare.