Skilja mellan "de" och "dem" är lågstadiekunskap

Att kunna skilja mellan "de" och "dem" är grundläggande svenska som man bör klara av på lågstadiet, menar insändarskribenten.

Att kunna skilja mellan "de" och "dem" är grundläggande svenska som man bör klara av på lågstadiet, menar insändarskribenten.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2023-03-21 07:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I april förra året menade Språktidningens chefredaktör Anders Svensson att "dom" borde ersätta "de" och "dem". Av samma åsikt är språkforskaren Lena Lind Palicki, som i sommar kommer att bli chef för språkrådet. Hon har sagt: "Vi har inget stöd för det längre i vår inre grammatik – och då blir det jättemånga konstigheter." 

Jag förfasas över att på Facebook se kommentarer av personer som skriver "dem" istället för "de". Detta, som naturligtvis är grundläggande svenska, bör man klara av på lågstadiet, kan jag tycka. Är det rimligt att man skall anpassa språket efter personer som inte klarar av det? 

Det är väldigt tydligt att bildningsnivån i vårt land har sjunkit drastiskt på kort tid och jag ser en del tecken på anpassning till detta, bland annat att ord som alla bör känna till förklaras i tidningsartiklar. Vad blir nästa steg i förenklandet av vårt språk, som blivit alltmer simpelt? Det är skrämmande att personer som borde värna vårt språk propagerar för att ytterligare fördärva det. Att denna Lind Palicki, som anser att språket skall förstöras ännu mer och använder ett vardagligt ord som "jättemånga", utses till chef till Språkrådet är anmärkningsvärt.